«Οι στόχοι λοιπόν προϋπήρχαν & η πρόοδος στην επίτευξή τους ήταν σημαντική. Γιατί τότε ο κύριος Μητσοτάκης κατάργησε την Αναπτυξιακή Στρατηγική; Γιατί έπρεπε να χαθεί ένας χρόνος για να επιστρέψει σε κάτι που βρήκε έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση;». Αυτά τα ερωτήματα θέτει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος σε ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και το γεγονός ότι έθεσε τρεις εθνικούς στόχους.

Αναλυτικά η δήλωση Δραγασάκη, η οποία αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:


«Εχθές, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το «σχέδιο» της κυβέρνησής του για την οικονομία, έθεσε τρεις «εθνικούς στόχους»:

• Να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στο 12% έως το 2025
• Οι εξαγωγές από το 37% του ΑΕΠ να φτάσουν στο 48% του ΑΕΠ
• Να διπλασιάσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Μου έκανε εντύπωση. Διότι θυμήθηκα πως & οι τρεις αυτοί στόχοι αυτούσιοι είχαν τεθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική που εμείς είχαμε καταρτίσει & είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε. Για να σιγουρευτώ πήγα στην «Ελλάδα: Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη & Δίκαιη Ανάπτυξη 2030» (http://www.mindev.gov.gr). Ανάμεσα στους εμβληματικούς στόχους (KPIs) πράγματι διαβάζω:

• Στόχος 6: Αύξηση της μεταποίησης στο 12,5% του ΑΕΠ έως το 2025
• Στόχος 12: Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ το 2025
• Στόχος 19: Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025

Οι στόχοι λοιπόν προϋπήρχαν & η πρόοδος στην επίτευξή τους ήταν σημαντική. Γιατί τότε ο κύριος Μητσοτάκης κατάργησε την Αναπτυξιακή Στρατηγική; Γιατί έπρεπε να χαθεί ένας χρόνος για να επιστρέψει σε κάτι που βρήκε έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση; Διότι οι ίδιοι στόχοι, που θα υλοποιούνταν με οικονομικά βιώσιμες & κοινωνικά δίκαιες πολιτικές, θα γίνουν τώρα το άλλοθι για ένα νέο κύκλο λιτότητας με πολιτικές που θα ωφελούν λίγους & συγκεκριμένα συμφέροντα.


Μητσοτάκης

«Η αναγέννηση της βιομηχανίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας κάνοντας λόγο για την «Ελλάδα που παράγει, την Ελλάδα που εξάγει».

Τόνισε ότι στον ένα χρόνο της θητείας της κυβέρνησης το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστράφηκε και όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων, θα μειωθεί από 28% στο 24,5% ο φορολογικός συντελεστής, ενώ με παρεμβάσεις της πολιτείας θα εξομαλυνθεί η αγορά της ενέργειας ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός.

«Η ενέργεια έχει ξεχωριστή σημασία για τη βιομηχανία, είχαμε από τα ψηλότερα κόστη στην Ευρώπη. Θα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο ρεύμα μέσης τάσης, και όλοι οι συντελεστές θα υποχωρήσουν μέσα από ένα νέο μοντέλο χρεώσεων» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.