Παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις αυτό το καλοκαίρι είναι άξιες λόγου, η απουσία πελατών αποτελεί συνέχεια της αναιμικής κίνησης στην αγορά των προηγούμενων μηνών. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία δείχνουν τεράστιες απώλειες του τζίρου τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Ο τζίρος από τα 21,55 δισ. ευρώ του περσινού Μαΐου, μειώθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 27,1%. Ειδικά οι κλάδοι καταλυμάτων και εστίασης είχαν μείωση 88,7%. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 55,8%, από τα 1.605,80 εκατ. ευρώ στα 799,44 εκατ. ευρώ.

Β. Κορκίδης: Η χειρότερη περίοδος εκπτώσεων της δεκαετίας

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς,  αναφέρθηκε στη σημαντική συρρίκνωση του τζίρου που προβλέπει ο κόσμος του εμπορίου για τις φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής.

Τόνισε ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απολεσθέντων κερδών στο -39%. Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία σημείωσε: «Ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που διενεργούνται οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά την τελευταία δεκαετία στα 6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας όμως από έτος σε έτος σημαντικές αυξομειώσεις.

Ενδεικτικά, την προ κρίσης περίοδο, και συγκεκριμένα το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν συγκριτικά 25% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας που ακολούθησε. Από τότε οι ετήσιες απώλειες του θερινού εκπτωτικού τζίρου είναι σταθερά στα επίπεδα των μείον 2 δισ. ευρώ.

Η χρονιά που διανύουμε θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία, είναι βέβαιο πως φέτος η ανοδική τάση που είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2014, όταν για πρώτη φορά από το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση του τζίρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα διακοπεί λόγω κορονοϊού.

Ενδεχομένως η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού η μείωση των πωλήσεων που καταγράφεται το α’ εξάμηνο του 2020 στο εμπόριο είναι -23% και η μείωση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων είναι -77%». Πρόσθεσε όμως πως, αν κι αυτά τα μεγέθη δύσκολα ανατρέπονται στο β’ εξάμηνο, τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας αισθητά τις προβλεπόμενες απώλειες.

Για τις φετινές θερινές εκπτώσεις στην Αττική, όπου πραγματοποιούνται άνω του 50% των εμπορικών συναλλαγών, η εκτίμηση των εμπόρων είναι ότι ο τζίρος θα σημειώσει σημαντική μείωση (άνω του 17%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από τη κρίση της πανδημίας και εκτιμά τις απώλειες τζίρου στο -54%. Η εκτίμηση για τις φετινές εκπτώσεις βασίζεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος (87,6) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,2), που δείχνουν πως θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δισ. ευρώ. Eπίσης βασίζεται στην πορεία που καταγράφει ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο σε ετήσια βάση με μείωση τζίρου, από τα 40,1 δισ. ευρώ πέρσι, στα 31,3 δισ. ευρώ φέτος.

EUROKINISSI

Πρόβλημα και λόγω τουρισμού

Οι έμποροι σημειώνουν ότι οι φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής σε μικρά και μεγάλα καταστήματα των κεντρικών και περιφερειακών αγορών, καθώς και σε εμπορικά κέντρα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση και δυστυχώς απούσα τόσο την «εισαγόμενη» όσο και την «εσωτερική κατανάλωση».
Σε γενικές γραμμές, το κλίμα στον εμπορικό κόσμο της Αττικής είναι απαισιόδοξο, με αμυδρές ελπίδες και έντονο προβληματισμό.
(πηγή: Αυγή)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις