Φοιτητική στέγη: Η βραχυχρόνια μίσθωση χάνει την δημοφιλία της (και λόγω της πανδημίας και της “βουτιάς” στον τουρισμό) με αποτέλεσμα τα καταλύματα που είναι διαθέσιμα να αυξάνονται. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές που είχαν εκτοξευτεί δεν αναμένεται να ομαλοποιηθούν με τον ίδιο ρυθμό καθώς μάλιστα οι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν να “βγάλουν” τις απώλειες από ανακαινίσεις και τα έσοδα που προέβλεπαν πως θα πάρουν. Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, αναφέρει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ – 60τμ και ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια. Όσον αφορά τις τιμές, στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από 6,25% έως και 39,28% στην τιμή των ενοικίων. Για παράδειγμα, στο Κουκάκι το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320 ευρώ έως 450 ευρώ και το δυάρι από 450 ευρώ έως 600 ευρώ , όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450 ευρώ έως 750 ευρώ (επιπλωμένο) και από 450 ευρώ έως 720 ευρώ. Στην Καλλιθέα, που επιλέγεται από φοιτητές του Παντείου, θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα. Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα.

Αυξητικές τάσεις ωστόσο καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργος, Σητεία – Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή. Στην Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σ σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, δηλώνει: “Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις”.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις