Κατ΄αρχάς να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει το ασφαλιστικό Πινοσέτ που εγκαταλείφθηκε από τις χώρες που είχε εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Με τη δικτατορία του Πινοσέτ η κύρια και η επικουρική δημόσια ασφάλιση πήγαν στις ασφαλιστικές εταιρείες. Όλος ο πληθυσμός πήγε στην ιδιωτική ασφάλιση εκτός από την αστυνομία και το στρατό που έμεινε στο διανεμητικό.

Ο Πινοσέτ είχε επιβάλει στους εργαζόμενους της Χιλής την εκχώρηση του 10% του μισθού τους σε συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία διαχειρίζονται 6 ιδιωτικές εταιρείες. Τα έξι ασφαλιστικά μονοπώλια είναι γνωστά στη Χιλή με το ακρωνύμιο «AFP» και εκμεταλλεύονται τις εισφορές των Χιλιανών, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη «τζογάροντας» με αυτές. Όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης οι άνδρες παίρνουν μόλις το 38% των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και οι γυναίκες το 33% επειδή το προσδόκιμο ζωής τους είναι μεγαλύτερο.


To νέο οικονομικό σχέδιο που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Χρ. Πισσαρίδη

Ιδιωτικοποίηση ασφάλισης

Επιπλέον, αποδίδεται ειδική βαρύτητα στην «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης». Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος της παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.  Αυτός ήταν προεκλογικά και διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης: να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική σύνταξη. Δηλαδή κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ενώ η απουσία επιλογής επενδυτικού προϊόντος θα τον κατατάσσει αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού κινδύνου. Το κόστος δε της σχετικής μετάβασης σχεδιάζεται να καλυφθεί -μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.

Αυτή η πράξη δρομολογεί με το νέο οικονομικό σχέδιο που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Χρ. Πισσαρίδη και άλλων καθηγητών οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί αναφανδόν με τα Μνημόνια. Το σχέδιο περιλαμβάνει ως μεγάλη τομή την ultra κεφαλοποίηση, δηλαδή την παράδοση της επικουρικής ασφάλειας, τις εισφορές και μελλοντικές συντάξεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εν ολίγοις χοντραίνει… ο τζόγος.

EUROKINISSI

Η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι μέρος των χρημάτων από τα 32 δις του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης στην κεφαλοποίηση. Θυμίζουμε ότι υπέρ της ένταξης του ιδιωτικού τομέα είχε ταχθεί ξεκάθαρα, προ εποχής κορονοϊού, κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι  «Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων είναι στενά».

Με τους πλέον ήπιους υπολογισμούς παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 25 χρόνια) από εισφορές και επενδύσεις, κεφάλαια πάνω από 100 δις ευρώ. Χαρακτηριστικά την προηγούμενη Τρίτη αναφέρθηκε: «Μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση ζητεί να ενταχθεί το κόστος μετάβασης στο ταμείο ανάκαμψης (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) όπως και τα αυξημένα κίνητρα στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους για την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα (επαγγελματική ασφάλιση).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις