Παραμένει το αδιέξοδο μετά από τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης για το σχέδιο στήριξης των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για αυτήν την «επικίνδυνη αποστολή», όπως μεταδίδει το Reuters. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα, για 4η μέρα, με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, ωστόσο εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε νέα Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους ηγέτες, με σκοπό να βρεθεί μία λύση που θα αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Λίγο αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδοποίησε τους επικεφαλής των κρατών να είναι έτοιμοι ώστε να συνεχιστεί στις 5:15 (ώρα Ελλάδος) η Ολομέλεια, κάτι που από ορισμένους αξιωματούχους χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός, καθώς ορισμένοι ηγέτες είχαν θέσει «τελεσίγραφο» πως δεν υπάρχει λόγος να συγκεντρωθούν όλοι μαζί εκτός και αν υπάρχει κάποια συμφωνία πάνω στα ποσά που θα αφορούν τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Ολομέλεια ολοκληρώθηκε και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00.  Ενδιαφέρον έχει δήλωση που αποδίδεται στον Ολλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι στις 20 Ιουλίου κατά την διάρκεια της 4ης ημέρα της Συνόδου Κορυφής… ίσως υπάρξει συμβιβασμός. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας:

“Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο” Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.

Αξίξει να σημειωθεί ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ των ηγετών αφορά στο περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την βαθύτερη ύφεσή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τεθούν στις χώρες που θα επωφεληθούν από αυτό.

Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση

Ο απολογισμός της χθεσινής μέρας έχει ως εξής:

Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις και 250 ως δάνεια, αλλά οι λεγόμενοι «φειδωλοί» και η Φινλανδία επιμένουν το ποσό της βοήθειας μέσω επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια. Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια  ωστόσο το ποσό αυτό παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.

Δεύτερο πρόβλημα είναι το αίτημα της Ολλανδίας να μπορεί να ασκήσει βέτο μια χώρα στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στα ΜΜΕ, ο Μαρκ Ρούτε, πρότεινε νωρίτερα ως “συμβιβαστική λύση” όσες περισσότερες επιχορηγήσεις θέλουν να αντλήσουν οι χώρες μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο μεγαλύτερος να είναι ο έλεγχος και η εποπτεία.

Ένα ακόμα αγκάθι είναι ο σεβασμός του «κράτος δικαίου» που τίθεται ως προϋπόθεση για εκταμιεύσεις. Ο Ουγγρος Βίκτορ Όρμπαν απειλεί με βέτο αν αυτό προχωρήσει και σε αυτό βρίσκει υποστήριξη από την Πολωνία. O Ορμπαν μάλιστα την Κυριακή κατηγόρησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό λέγοντας ότι μισεί την χώρα του αλλά και τον ίδιο.

«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε δημοσιογράφους.

Οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους ηγέτες

Καθ΄όλη τη διάρκεια του σκληρού παζαριού η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και υπάρχουν διαξιφισμοί ανάμεσα στους ηγέτες: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασε – σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή – τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».

Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντανακλά πολιτικές πραγματικότητες στην πατρίδα του, όπου οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη δυσαρέσκεια το γεγονός πως η χώρα, αναλογικά, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καθαρούς χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο Ρούτε και το συντηρητικό κόμμα του, το VVD, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ευρωσκεπτικιστικών ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές του Μαρτίου.


Ο δε πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (που μαζί με την Αγκελα Μέρκελ είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τη στάση των «φειδωλών») «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του. Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν. Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης. Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση». «Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.

Η νέα πρόταση και τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας

Ωστόσο, σήμερα στο τραπέζι υπάρχει νέα πρόταση που θέλει τις επιχορηγήσεις να ανέρχονται στα 350 εκατ ή 46% του πακέτου και τα δάνεια στα 400 δισεκ. ή 53%. Επίσης, στο τραπέζι παραμένουν οι απαιτήσεις των ορθολογιστών του Βορρά για δυνατότητα βέτο εάν μια χώρα δεν υλοποιήσει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, σαφές πλάνο μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό καθώς και μηχανισμός παρακολούθησης.

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, έκρινε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.

Λαγκάρντ: Καλή συμφωνία, όχι απλά συμφωνία

Να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. «Είναι καλύτερο για τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν για ένα φιλόδοξο πακέτο οικονομικής βοήθειας για το μπλοκ, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, παρά να έχουν μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» είπε την Κυριακή 19 Ιουλίου η κυρία Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Στο ιδανικό σενάριο, η συμφωνία θα πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξη όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου στήριξης και να συνάδει με όσα έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε περιθώριο να φανούμε διαιρεμένοι

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».

O Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις