Στα 204 εκατ. ευρώ συγκρατήθηκαν τον εφετινό Απρίλιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και μειώθηκαν κατά 10,5% σε σύγκριση με τα 228 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 2,286 δισ. ευρώ το α’ τετράμηνο εφέτος, έναντι 2,734 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (-16,58%).

Η εικόνα αυτή οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι, λόγω πανδημίας και lockdown, ενεργοποιήθηκαν μέτρα αναστολής στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ απαγορεύτηκαν και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Η απαγόρευση των μέτρων αυτών, είχε ως αποτέλεσμα και το ότι οι φορολογούμενοι κατέβαλαν στα δημόσια ταμεία το α’ τετράμηνο, μέσω ρυθμίσεων και πληρωμών φόρων, 1,397 δισ. ευρώ έναντι 1,644 δισ. ευρώ πέρυσι (μείωση16,1%). Τέλος, ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθε τον Απρίλιο εφέτος σε 3.913.606 ΑΦΜ έναντι 3.954.884 ΑΦΜ τον Απρίλιο πέρυσι (μείωση 1,04%).

Φορο-μπόνους έκπληξη για την αγορά πρώτης κατοικίας

Μία διάταξη-έκπληξη για την αγορά πρώτης κατοικίας κατατέθηκε την Παρασκευή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η νέα διάταξη απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό κόστος και ταυτόχρονα διευκολύνει όσους προχωρούν σε αγορά πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για το φόρο 10% στα ποσά που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους.

Ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την κλίμακα για γονικές παροχές ακινήτων, άρα ως τις 150.000 ευρώ δεν υπάρχει ίχνος φόρου. Συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις και τυγχάνουν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 (Α’ 238). Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας. Διαβάστε Αναλυτικά