Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου ανήλθαν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σε ένα πακέτο-ορόσημο για την ανάκαμψη των κρατών-μελών της ΕΕ από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Stoxx 600 σε όλη την ΕΕ σημείωσε άνοδο 0,9% στις πρώτες συναλλαγές, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τετραμήνου και συγκεκριμένα από τις 5 Μαρτίου όταν οι αγορές ταλαντεύονταν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Φρανκφούρτη κερδίζει 1%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 1,1% το Μιλάνο 1,2%. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών ενισχύονται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά την συμφωνία της ΕΕ.

Ευφορία και στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 660,30 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,09%, ενώ η αξία των συναλλαγών παρουσιάζεται αυξημένη και ανέρχεται στα 10,04 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,73%.

Ανοδικά κινούνται 44 μετοχές, 10 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Ίλυδα+8,08% και Πειραιώς +6,55%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Paprepack-5,60% Flexopack-3,05%.

Νέα πτώση της απόδοσης των ομολόγων

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μετά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 1,085%, σύμφωνα με στοιχεία του investing.com. Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,128% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

H απόδοση του ισπανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,338% που είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1-2 μονάδες βάσης καθώς η ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ώθησε τους επενδυτές να πωλήσουν τα θεωρούμενα πιο ασφαλή ομόλογα. Οι αγορές ενθαρρύνθηκαν όχι μόνο από το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης αλλά και από την επίδειξη αλληλεγγύης και κοινής ανάληψης χρέους από τις χώρες της ΕΕ, αναφέρει το Reuters.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε ότι οι αγορές μπορεί να αυξηθούν αργότερα, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να κάνει χρήση του συνολικού μεγέθους του προγράμματός της.

Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,03%, στα 1,1445 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,1445 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 122,956 γεν, στο 0,9021 με τη στερλίνα και στο 1,0737 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,12% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 107,336 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,27% και διαμορφώνεται στα 1,2685 δολάρια.