Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Vodafone, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Vodafone Europe BV προχωρά στην υπογραφή συμφωνίας με την Crystal Almond, τον μέτοχο πλειοψηφίας της Wind Hellas, για τη συνεισφορά των κλάδων των σταθμών βάσης που διατηρούν αντίστοιχα οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα στη Vantage Towers Greece, όπως θα ονομάζεται η κοινή εταιρεία.

Βάσει της συμφωνίας που είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, στη Vantage Towers Greece ο όμιλος Vodafone θα κατέχει 62% της Vantage Towers Greece και σχεδιάζει να μεταφέρει τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Vantage Towers, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα. Αντίστοιχα, η Crystal Almond θα κατέχει το υπόλοιπο 38% ενώ θα λάβει άμεσα το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, στη Vantage Towers Greece θα περάσει το σύνολο του παθητικού εξοπλισμού των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς. Σημειώνεται ότι στον παθητικό εξοπλισμό ενός σταθμούς βάσης δεν περιλαμβάνεται η ίδια η κεραία (σ.σ. ο ενεργητικός εξοπλισμός) ή το ραδιοδίκτυο ή οι άδειες συχνοτήτων που έχουν οι δύο εταιρείες. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης.

Ταυτόχρονα, η WIND Ελλάς και η Vodafone Ελλάδας δεσμεύονται σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την «TowerCo» (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών – «MSA») με αρχική διάρκεια τα οκτώ έτη και δυνατότητα ανανέωσης για τρεις επιπλέον περιόδους διάρκειας 8 ετών η καθεμία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αποτελεί τον προτιμητέο προμηθευτή νέων σταθμών βάσης και για τους δύο παρόχους στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, η υφιστάμενη συμφωνία για την από κοινού χρήση δικτύου (network sharing) μεταξύ της WIND Ελλάς και της Vodafone οριοθετείται εντός του πλαισίου της νέας συνεργασίας και παραμένει σε ισχύ.

Η συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone, η Vantage Towers θα έχει παρουσία σε 9 αγορές και θα έχει περισσότερους από 68.000 σταθμούς βάσης.

Ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, δήλωσε: «Η συμφωνία για τη δημιουργία της «TowerCo», όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις