Η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι ουδέποτε αγόρασε μετοχές της Lamda Develοpment, τόσο ως εταιρεία όσο και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «σε απάντηση των αναληθών, ανακριβών και προσβλητικών δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών που αφορούν τη δήθεν εμπλοκή της εταιρείας μας στην αγορά μετοχών της εταιρείας Lamda Develοpment, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Η εταιρεία ORILINA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ είναι ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, λειτουργεί δε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και υπό τις διατάξεις του Ν. 2778/1999 «περί Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας – Εταιρριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και άλλες διατάξεις».

Η εταιρεία ουδέποτε αγόρασε μετοχές της Lamda Develοpment, ουδέποτε κατείχε ή κατέχει μετοχές της εν λόγω εταιρείας.

Το παρόν προσυπογράφεται απ’ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, οι οποίοι προσωπικά ούτε κατείχαν ούτε κατέχουν μετοχές της εταιρείας Lamda Develοpment.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη Βουλή εκτυλίχθηκε άγρια αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το ποιος απέκτησε τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση από την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι μετοχές που πούλησε η Μαριάννα Λάτση από τη συμμετοχή της στην επένδυση του Ελληνικού κατέληξαν σε εταιρεία που συμμετέχουν ο αδελφός του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, Στέλιος, ενώ στα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας βρίσκεται ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρος, αλλά και η Μιράντα Ξαφά. «Pρέπει ο Υπουργός να πει στο σώμα σε ποιο fund μεταβίβασε τις μετοχές της η κ. Λάτση, διότι εδώ μιλάμε για επικίνδυνες καταστάσεις, για σύγκρουση συμφερόντων καραμπινάτη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε λόγο για fake news. «Υπάρχει ένα ελβετικό fund, σε αυτό συμμετέχει ένας Έλληνας που λέγεται Νάτσης, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας. Αυτό το fund αγόρασε ένα κομμάτι των μετοχών της κ. Λάτση. Επίσης, μετοχές αγόρασαν άλλα δύο funds του εξωτερικού. Αυτός ο Έλληνας που είναι συνιδιοκτήτης του ελβετικού fund έχει βάλει χρήματα ο ίδιος σε ένα ελληνικό fund που λέγεται Οριλίνα. Σε αυτό το ελληνικό fund είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, ο κ. Στέλιος Ζαββός και η κυρία Ξαφά. Το fund Οριλίνα δεν έχει αγοράσει μετοχές της κ. Λάτση. Ένας από τους επενδυτές του Οριλίνα για δικό του λογαριασμό έχει αγοράσει μετοχές της κυρίας Λάτση. Άρα, fake news… Καμία σχέση ο κ. Ζαββός, ο κ. Σαμαράς και η κ. Ξαφά με τις μετοχές της κ. Λάτση στο Ελληνικό».

Τα αίτια πίσω από την αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση

Οι πληροφορίες για την αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση κάνουν λόγο για μία συνειδητή ενδοοικογενειακή απόφαση διαφοροποίησης των επενδυτικών επιλογών της κόρης του Γιάννη Λάτση και της Εριέττας Τσουκαλά η οποία παραχώρησε τις μετοχές που διατηρούσε μέσω της Consolidated Lamda Holdings (CLH), στη Lamda Development.

Σε πρώτο πλάνο για την κ. Λάτση είναι η ναυτιλία, εξ ου και αποφάσισε να μην συμμετάσχει εφεξής στο project του Ελληνικού. Το έργο μάλιστα έχει ωριμάσει τόσο ώστε η αποχώρησή της να μην δημιουργήσει κλυδωνισμούς και δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές. Ακόμα και να υπήρξαν κάποιες διαφωνίες, αυτές διευθετήθηκαν σε κλίμα συνεννόησης.

Εδώ και καιρό άλλωστε η οικογένεια Μαριάννας Λάτση έχει αποχωρήσει από τις τραπεζικές δραστηριότητες του Ομίλου, κρατώντας κυρίως τα ηνία της ναυτιλιακής εταιρείας του ομίλου Latsco Shipping Ltd  με επικεφαλής τον κ. Πάρι Λάτση-Κασιδόκωστα. Το Real Estate εξάλλου έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και η αλήθεια έιναι πως το Ελληνικό είναι τουλάχιστον ως έργο χρονοβόρο με τις συνθήκες να μεταβάλλονται από καιρού εις καιρόν.

Την ίδια ώρα οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση ξεκαθάρισαν μέσω ανακοίνωσης της CLH ότι “διατηρούν τη συμμετοχή τους στη Consolidated Lamda Holdings (CLH) και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού”.

Να θυμίσουμε πως την Παρασκευή 24/7, στο πλαίσιο συμφωνίας των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πώλησε πακέτο μετοχών 8,9 εκατομμυρίων μετοχών της Lamda Development προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development και στο έργο του Ελληνικού.

Ο κ. Σπύρος Λάτσης

Σύμφωνα με πληροφορίες το 1ο πακέτο των 5.000.000 μετοχών που πουλήθηκε, μεταβιβάστηκε στο βρετανικό fund Brevan Howard.

Τα 2 επιπλέον πακέτα συνολικού ύψους 3,9 εκατ. μετοχών, έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιον μεταβιβάστηκαν αν και εκτιμάται οτι τα αγόρασε και πάλι το Brevan Howard του κ. Τρύφωνα Νάτση που έχει δείξει διάθεση επένδυσης σε ακίνητα στην Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια. H συναλλαγή και των 3 πακέτων έγιναν από την Credit Suisse και την Eurobank.

Ο κ. Τρύφων Νάτσης

Από σήμερα θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τη διάθεση συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development. Συνολικά, θα μεταβιβαστούν από πλευράς οικογένειας Μαριάννας Λάτση 14,89 εκατ.μετοχές της Lamda Development, που αντιστοιχούν στο 8,43% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι συναλλαγές η Consolidated Lamda Holdings θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development, διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την ρευστοποίηση των περίπου 14.900.000 εκατ. μετοχών η κ. Λάτση θα αποκομίσει 83,440 εκατ. ευρώ.