Τελικά εκτός επιστροφών θα βρεθούν πάνω από 1 εκατοµµύριο χαµηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ µεικτά, συνταξιοδοτικό εισόδηµα το 2012. Και «ψαλιδισµένα» αναδρομικά  έχει να λαμβάνει, περίπου, 1 εκατοµµύριο συνταξιούχοι. Εν ολίγοις εκτός αναδροµικών θα βρεθεί το 60% του συνόλου.

Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου σύµφωνα µε ειδικούς. Διότι τα «χαμένα δώρα» που αφορούν όλους καθώς και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών.

Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις-µειώσεις δώρων και επικουρικών.

Δηλαδή με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση, όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ακολουθήσει νέο µπαράζ προσφυγών µέχρι το τέλος του έτους για τα χαµένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών που βγήκαν εκτός επιστροφών.

Πόσα χρήματα έχουν να λαβαίνουν θα οι δικαιούχοι σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα Έθνος

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγµατικές µειώσεις των κύριων συντάξεων, υπολογίζεται πως θα κυµανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ. Ενώ το µεσοσταθµικό ποσό κυµαίνεται, σύµφωνα µε ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε 1.300-1.500 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισµα συντάξεων:

  • 000-1.100 ευρώ αναµένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
  • 100-1.500 ευρώ αναµένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
  • 500-2.000 ευρώ αναµένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
  • 000-3.000 ευρώ αναµένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Τα µεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχους µε άθροισµα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δύο η περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δύο γήρατος εξ ιδίου δικαιώµατος από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.). Καθώς επίσης και υψηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ- Τραπεζών και του ∆ηµοσίου, που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.

EUROKINISSI

«Ο σκοπός διεξαγωγής της πιλοτικής δίκης που απέβλεπε στην οριστική επίλυση των θεµάτων των αναδροµικών ουσιαστικά δεν επετεύχθη, αφού µεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν δίκες που είναι σε εκκρεµότητα είτε να ξεκινήσουν νέες δεδοµένου ότι δεν δικαιώνονται κανενός ποσού αναδροµικών» δηλώνει ο δικηγόρος ∆ηµήτρης Μπούρλος, τ. εκδότης του περιοδικού «Νοµοθεσία – ΙΚΑ».

Οι µερικώς κερδισµένοι συνταξιούχοι από δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα θα λάβουν πίσω εφάπαξ εντός του 2020 τις αντισυνταγµατικές µειώσεις των νόµων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες συντάξεις, για τους 11 µήνες που µεσολαβούν από τις 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016 και ειδικότερα:

  • τη µείωση 12% στο τµήµα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ
  • τη µείωση της κύριας σύνταξης µε κλίµακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισµα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα. Ωστόσο χάνουν τα αναδροµικά των δώρων και των επικουρικών.

Χαµένοι είναι οι συνταξιούχοι αγρότες του πρώην ΟΓΑ  που έχασαν µόνο τα δώρα, όπως επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες χαµηλοσυνταξιούχοι από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ που είχαν το 2012 εισόδηµα από κύριες και επικουρικές κάτω από 1.000 ευρώ µεικτά.

EUROKINISSI

Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχασαν µόνο τα δώρα και µέτρησαν απώλειες στην επικουρική. Αυτό συµβαίνει καθώς δεν επιστρέφονται και δυνητικά διαγράφονται οι αξιώσεις για:

  • Τα καταργηµένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες µε την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).
  • Οι µειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.
  • Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012

Όσοι περιµένουν µικρά ποσά, κάτω από 1.000 ευρώ και δεδοµένου ότι χάνουν τουλάχιστον 800 ευρώ από τα δώρα, θα σβήσουν µε την είσπραξη του ποσού τουλάχιστον το 50% των αναδροµικών που δικαιούνται. Αντίθετα οι υψηλοσυνταξιούχοι που περιµένουν µεγάλα ποσά χάνουν λιγότερα. Στη ζυγαριά θα µπει φυσικά και η ηλικία, όπως και η οικονοµική κατάσταση των συνταξιούχων.

EUROKINISSI

Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφασή της να δώσει µόνο τα αναδροµικά των κύριων συντάξεων, λέγοντας πως τα δηµοσιονοµικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα, ενώ πρέπει να καλυφθούν αυξηµένες ανάγκες που γεννιούνται από τα εθνικά θέµατα και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδηµία του κορονοϊού. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της αντέδρασε σφόδρα, κάνοντας λόγο για «συνταγµατικό πραξικόπηµα» και για βάναυσο πλήγµα στα δικαιώµατα των συνταξιούχων από το «κούρεµα» των αναδροµικών.

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των νοµικών που συµµετείχαν στην πιλοτική δίκη. Για «συνταγµατική εκτροπή» και «παραβίαση της συνταγµατικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών» έκανε λόγο ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίστηκε την αγωγή της πιλοτικής δίκης.