Λιγότερα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό έως και 13,8 δισ. ευρώ φέτος εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και με την οποία προειδοποιεί για την εκτίναξη των ελλειμμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών διεθνώς.

Κατά το Ταμείο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα οικονομίες παγκοσμίως που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τουριστική της βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τουρκία θα έχουν εφέτος απώλειες στα έσοδα τους από τον τουρισμό που θα υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.

Επικαλούμενο μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το ΔΝΤ μιλά στην έκθεσή του για τουριστικές εισπράξεις μειωμένες έως και κατά 73% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά εμπορικά ισοζύγια που κυμαίνονται από 2% έως 6% του ΑΕΠ.

Πέρυσι η Ελλάδα είχε έσοδα 19 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και μια πτώση κατά 73% θα συνεπαγόταν λιγότερα έσοδα κατά 13,8 δισ. ευρώ εφέτος.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 78,5%, κινούμενες κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό ότι οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο σε μόλις 613 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019.

Οι αναλυτές του Ταμείου σημειώνουν πως αν και η αβεβαιότητα είναι υψηλή, οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό ενδέχεται να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό το 2021 και μετά.

Ως τη δυσκολότερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό διαχρονικά περιέγραψε την εφετινή ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε πως οι Έλληνες ταξιδιώτες δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό της τουριστικής κίνησης οπουδήποτε και αν βρεθούν στην επικράτεια. Οι εγχώριοι επισκέπτες αποτελούν μόνο το 10% του συνολικού αριθμού των τουριστικών επισκεπτών.

Στους φόβους που εκφράζονται για την επόμενη τουριστική περίοδο ο κ. Κόνσολας αντέταξε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υπενθυμίζοντας ότι, αν δεν βρεθεί το εμβόλιο δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα συμβεί του χρόνου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις