Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κάποιοι εργοδότες αναμένουν από το κράτος την απόδοση ποσοστού από τον 13ο και 14ο μισθό, όπως έγινε και με το δώρο του Πάσχα. Μάλιστα, η ομοσπονδία τουρισμού επισιτισμού ξενοδοχείο της Αττικής δεν επανεπροσέλαβε το προσωπικό προκειμένου να το βγάλει σε αναστολή σύμβασης, με το επιχείρημα ότι αν κάνει επαναπρόσληψη θα υποχρεωθεί να πληρώσει επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων.

Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη διαλευκάνει αυτήν την γκρίζα ζώνη με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κινούνται αυθαιρέτως. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε για το θέμα ερώτηση πριν κλείσει η Βουλή ενώ η πρώην υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ήδη, εξάλλου, πολλοί εργοδότες ενημερώνουν τους εργαζομένους τους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν 13ο και 14ο μισθό καθώς δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση εκ του νόμου.»

«Το επιχείρημα των εργοδοτών ότι δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν επίδομα αδείας δεν ευσταθεί καθώς σύμφωνα με το νόμο ο εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρο το επίδομα αν έχει συμπληρώσει ένα έτος στον ίδιο εργοδότη. Δηλαδή αν τον Ιανουάριο του 2020 είχε κλείσει ένα χρόνο δουλειάς, δικαιούται ολόκληρο το επίδομα ανεξάρτητα με τον αριθμό των μηνών που τέθηκε σε αναστολή. Το θέμα αποτελεί γκρίζα ζώνη που πρέπει να αποσαφηνιστεί» επισημαίνει ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Κόντρα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και βάσει νέων έκτακτων μέτρων (κατά τόπους κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα και ματαίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων), με τις νέες ρυθμίσεις και ειδικά για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, καθώς και άλλων πληττόμενων ΚΑΔ, οι εργοδότες μπορούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να θέτουν εκ νέου σε αναστολή, συμβάσεις εργαζομένων, τις οποίες είχαν αναστείλει τους προηγούμενους μήνες, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν τους εργαζόμενους οριστικά πίσω σε ενεργή απασχόληση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού και επισιτισμού Γιώργος Χόντζογλου καταγγέλλει την έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και καλεί το υπουργείο Εργασίας να καλύψει τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί . Παράλληλα, η ομοσπονδία υποβάλλει τις εξής ερωτήσεις:

• Το λάθος που προέκυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τις λάθος πληρωμές των 534ευρω του Ιουνίου πότε θα διορθωθεί;

• Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΡΓΑΝΗ πότε θα πληρωθούν;

• Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον επισιτισμό που μένουν εκτός ρύθμισης πως θα ζήσουν;

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου υποβάλλονται:

• από τους εργοδότες από χθες 10 Αυγούστου έως και 24 Αυγούστου

• από τους εργαζόμενους από χθες 10 Αυγούστου έως και 25 Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα ή τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υποβάλλονται έως και 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις