Είναι γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίστηκε και επισήμως σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Η οικονομία της χώρας υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση-ρεκόρ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς το lockdown ώθησε τη χώρα σε επίσημη ύφεση.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G7, βυθίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη της ύφεση από την οικονομική κρίση 2008-2009.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι η οικονομία ανέκαμψε τον Ιούνιο καθώς οι περιορισμοί του lockdown άρχισαν να μειώνονται.

Την ίδια ώρα η δραματική μείωση της παραγωγής ήρθε μετά από πτώση 2,2% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Σύμφωνα με την Independent, υπήρχαν ενδείξεις για έναρξη ανάκαμψης, καθώς το μηνιαίο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 8,7% τον Ιούνιο.

Ωστόσο το ΑΕΠ παραμένει 17,2% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020 σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 μετά από την παρουσίαση ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι περιορισμοί διευκολύνονται και η δραστηριότητα αυξάνεται ξανά.

«Μαχαίρι» στις θέσεις εργασίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί πως η πλήρης αποκατάσταση από τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού δεν θα επέλθει τουλάχιστον πριν από το τέλος του επόμενου έτους. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 7,5% στο τέλος του 2020, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την πιο πρόσφατη μέτρηση του 3,9%, αλλά χαμηλότερο από την πρόβλεψη του Μαΐου περί ανεργίας στο 10%.

Ήδη, με βάση στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής είναι γνωστό πως 649.000 εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν εκτός μισθολογίου των εταιρειών που τους απασχολούσαν στο διάστημα από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, την περίοδο δηλαδή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Έρευνα της Daily Mail με βάση τις ανακοινώσεις άνω των 100 βρετανικών εταιρειών από την αρχή της πανδημίας και έπειτα καταδεικνύει ότι 135.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ή βρίσκονται υπό απειλή. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για «οικονομικό Αρμαγεδώνα» και για «λουτρό αίματος» στην αγορά εργασίας της Βρετανίας.

Στη νεότερη σχετική ανακοίνωση, η μεγάλη εταιρεία πώλησης βιβλίων, ψιλικών και γραφικής ύλης WH Smith προανήγγειλε την Τετάρτη απόλυση 1.500 υπαλλήλων, κυρίως στα εκατοντάδες καταστήματα που διατηρεί σε σταθμούς τρένων και σε αεροδρόμια, λόγω ραγδαίας μείωσης του επιβατικού κοινού.

Επίσης, το γνωστό γραφείο στοιχημάτων William Hill ανακοίνωσε πως θα κλείσει 119 από τα καταστήματά του λόγω έλλειψης πελατών.

Μέσα στην εβδομάδα συνολικά 6.350 απολύσεις προανήγγειλαν επίσης η αλυσίδα ένδυσης M&Co, ο ξενοδοχειακός όμιλος LGH, τα εστιατόρια Pizza Express, η αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Curry’s PC World, το ταξιδιωτικό γραφείο Hays Travel που είχε αγοράσει την Thomas Cook μετά από την πτώχευση του ιστορικού οργανισμού και η εταιρεία αθλητικής ένδυσης DW Sports.

Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας στα επίπεδα προ πανδημίας δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2022, ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας ψήφισε ομοφώνως, εξάλλου, να διατηρηθεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις