Οι επτά υπουργικές αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου ύστερα από εισήγηση της επιτροπής εποπτείας και ελέγχου παιγνίων  (ΕΕΕΠ) έβαλαν την υπόθεση στην τελική της ευθεία.

Ο νόμος 4009/2011 που προέβλεπε μία μεταβατική περίοδο λειτουργίας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου μέχρι να χορηγηθούν οι οριστικές άδειες έχει “εξαντλήσει τον βίο του”.

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η τελική μάχη για τις δύο ειδών άδειες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

  • Για το διαδικτυακό στοίχημα που συνοδεύεται με τίμημα 3 εκατομμύρια ευρώ για την κάθε άδεια.
  • Για τα online τυχερά παίγνια ( πόκερ blackjack κλπ) με τίμημα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη χορήγηση μιας άδειας για καθέναν από τους δύο τύπους. Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 75 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2020 αλλά και το 35% της φορολόγησης επί των καθαρών κερδών της μετέπειτα λειτουργίας των εταιρειών.

Θα αδειοδοτηθούν 15 σχήματα. Το σημαντικό είναι σε αυτούς να συγκαταλέγονται ισχυροί και παραδοσιακοί “παίκτες” με τεχνογνωσία και όσο γίνεται μεγαλύτερη “γείωση” και σύνδεση με την Ελληνική οικονομία και το ελληνικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Να επισημάνουμε ότι η Κομισιόν έχει εγκρίνει το πλαίσιο για τις άδειες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων μετά από μακρά διαβούλευση.

Ευνοικό το περιβάλλον που δημιουργεί η Πανδημία

Σύμφωνα με έρευνες (πρόσφατη μία της εταιρίας Cisco) η αξία της παγκόσμιας αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων αναμένεται να αυξηθεί από 50 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 13,2%

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην επίδραση το lockdown σε παγκόσμια κλίμακα που ευνόησε την στροφή στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Η αγορά του τζόγου μέσω διαδικτύου εκτιμάται ότι θα αγγίξει κατά προσέγγιση τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ Το 2023 εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης περίπου 11,5%

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως οκτώ στους δέκα παίκτες και διαδικτυακών τυχερών παιγνίων χρησιμοποιούν το smartphone τους με τη συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών να έχει αυξηθεί σε ποσοστό 117% από το 2012 έως το 2019.

Μέχρι το 2023 ο αριθμός των χρηστών internet και κινητού τηλεφώνου αναμένεται σύμφωνα με την Cisco να αυξηθεί κατά 6% και 7% αντίστοιχα δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της ανόδου και για τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Όσοι μάλιστα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της τηλεόρασης εκτιμούν ότι ένας συνδυασμός home entertainment με δυνατότητα παιγνίων θα μπορούσε να βρει έδαφος και να αντλήσει κρίσιμο κομμάτι της αγοράς  αλλά και νέου είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις