Σε δημόσια διαβούλευση μπαίνει το σχέδιο του νέου πτωχευτικού νόμου, ενώ προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο προς εφαρμογή από τις αρχές του 2021. Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, η κυβέρνηση καταλήγει στην εξής λύση όσον αφορά το μέλλον της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου που θα κηρύσσει πτώχευση: θα παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό φορέα – και όχι δημόσιο φορέα, όπως είχε προταθεί αρχικά από το οικονομικό επιτελείο – και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για χρονικό διάστημα 12 ετών. Έτσι θα διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται έξωση από το σπίτι, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρώνονται κανονικά τα ενοίκια.

Μέσα στην πρώτη 3ετία από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θα μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση «μίσθωσης και επαναγοράς». Σε αυτή την περίοδο, καταβάλλοντας τα ενοίκια για μακρά χρονική περίοδο που θα φτάνει και στα 20 έτη, θα μπορεί ακόμη και ανακτήσει την ιδιοκτησία της περιουσίας του.

«Αγκάθι» η κρατική επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας

Στις επαφές κυβέρνησης – θεσμών κατά το προηγούμενο διάστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανοιχτό παραμένει ουσιαστικά ένα θέμα. Πρόκειται για την κρατική επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας που θα χορηγείται στους οφειλέτες πριν την πτώχευση, κατά την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους με όλους τους πιστωτές. Οι θεσμοί εμφανίζονται διστακτικοί στην έγκριση της επιδότησης, βλέποντας πίσω από αυτήν συνέχεια του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο έληξε ουσιαστικά με την εκπνοή της ισχύος του νόμου 4605/2019 στις 31 Ιουλίου.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η κρατική επιδότηση των δανείων που θα συνδέονται με την πρώτη κατοικία δεν απειλεί την κουλτούρα πληρωμών, αφού δεν υπάρχει καμία σχέση με το καθεστώς του νόμου Κατσέλη όπου οι οφειλέτες απολάμβαναν προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικευμένη ασυλία πληρωμών με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής τους στον νόμο (3869/2010). Στην πρόβλεψη του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να ρυθμίζει και να εξυπηρετεί όλα τα χρέη του προς όλους τους πιστωτές, χωρίς να αποκτά καμία ασυλία. Η επιδότηση θα του χορηγείται βάσει κριτηρίων και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της αποπληρωμής των οφειλών του.

Πλειστηριασμοί από τον Οκτώβριο

Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι πλέον προ των πυλών, μετά την απαίτηση των τραπεζών να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο. Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται καθοριστική, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενόψει των τιτλοποιήσεων, οι οποίες προϋποθέτουν ένα σαφές ρυθμιστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών που θα κληθούν να αγοράσουν μεγάλα πακέτα «κόκκινων δανείων». Μάλιστα, τους προσεχείς μήνες είναι προγραμματισμένες τρεις τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (από Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα) και γι’ αυτό οι πιέσεις των τραπεζών προς την κυβέρνηση να «ομαλοποιηθεί» το καθεστώς των πλειστηριασμών, «προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην επενδυτική αγορά», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται.

Θυμίζουμε ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησε στο «πάγωμα» των ρευστοποιήσεων, αλλά και σε αναστολή δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις