Ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τα οκτώ μέτρα για προστασία εργαζομένων και ανέργων, τα οποία είναι τα εξής: Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο, επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου, δίνεται δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει, διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

Επίσης, παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου, θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας και θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.

Όσον αφορά στα αναδρομικά είπε ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν εφάπαξ οι κύριες συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το επίμαχο 11μηνο. “Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και το 2020 είναι το συγκεκριμένο διάστημα που βλέπει ο υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατό. Η πιο συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να εξαγγείλει όταν το πιστεύει εκείνος – και εκεί που πρέπει“, τόνισε. “Όπως είπαμε στις αρχές του έτους ότι θα δώσουμε τις επικουρικές που κόπηκαν στα 1300 ευρώ και το κάναμε πράξη και δόθηκαν και τα αναδρομικά των επικουρικών και η νέα επικουρική, η οποία είναι πλέον αυξημένη και σταμάτησε να κόβεται στα 1300 ευρώ, όπως θα δώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου – τον Δεκέμβριο το προσδιορίζουμε – τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε αυτούς που είναι με 30 χρόνια και πάνω, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο που τον κάναμε ανταποδοτικό, έτσι θα υλοποιήσουμε και την απόφαση”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι πολλοί εργοδότες ζήτησαν από το κράτος να πληρωθούν ποσά που έφταναν μέχρι και 1,7 εκ. ευρώ, για δώρο Πάσχα. “Είναι πάρα πολλές, έχω ολόκληρο φάκελο με επιχειρήσεις που ζητάνε, όχι το ίδιο ποσό, διαφορετικά, αυξημένα ποσά”, τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτές οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους και ότι τα ποσά αυτά δεν πρόκειται να δοθούν. “Αυτό απαντά και στο ερώτημα γιατί καθυστερήσαμε να δώσουμε το δώρο Πάσχα, γιατί είμαι υποχρεωμένος να περιφρουρώ τα χρήματα του Δημοσίου”, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης και ανακοίνωσε πως οι πληρωμές του δώρου Πάσχα θα γίνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις