Ξεφουσκώνει το Airbnb: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από 3.000 αγγελίες για βραχυχρόνια ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας έχουν “κατέβει” από τις σχετικές πλατφόρμες, μέσα σε 12 μόλις μήνες και συγκεκριμένα από τα 12.000 ακίνητα που μισθώνονταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχουν μείνει φέτος λιγότερα από 9.000. Η αγορά επιστρέφει δηλαδή σε επίπεδα 2017, πριν ξεκινήσει η υπερπροσφορά που άγγιξε και περιοχές χαμηλού γενικά ενδιαφέροντος, για τους τουρίστες. Από τις περιοχές αυτές ξεκίνησε η αντιστροφή της τάσης, καθώς διαπιστώνουν πως είναι προτιμότερο ένα συμβόλαιο με σταθερό ενοικιαστή για τρία χρόνια, παρά η βραχυχρόνια μίσθωση. Με την τελευταία άλλωστε, τους επιβαρύνουν τα πάγια έξοδα του σπιτιού, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα κ.α.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες του χώρου, που εκμεταλλεύονταν πάνω από 2 με 3 ακίνητα, εκείνοι προχωρούν σε μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, δηλαδή κρατάνε τα πιο εμπορικά διαμερίσματα στη βραχυχρόνια ενοικίαση και γυρνώντας τα υπόλοιπα στη μακροχρόνια. Για παράδειγμα, διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι επιστρέφουν σε πιο συμβατικές μορφές, κάτι που συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό σε συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Μοναστηράκι, η Πλάκα, του Ψυρρή και το Θησείο, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο.

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” με στοιχεία από την Θεσσαλονίκη, αναφερόταν πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοίκιαζαν μέσω Airbnb, απευθύνονται τώρα σε μεσίτες για να βρουν συμβατικούς μισθωτές, αφού η τουριστική σεζόν φέτος ήταν ιδιαίτερα κακή. Σύμφωνα με το άρθρο, οι τιμές έπεσαν ως και κατά 50%, ωστόσο ακόμη και έτσι δεν κατάφεραν να πετύχουν συμφέρουσες προοπτικές εκμετάλλευσης. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, μάλιστα, ανέφερε για το θέμα: “Το τελευταίο διάστημα ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μίσθωναν με βραχυχρόνια μίσθωση σπεύδουν να αλλάξουν άρον άρον τον τρόπο ενοικίασής τους σε μακροχρόνια. Μόνο την Πέμπτη σε λίγες ώρες 11 ιδιοκτήτες Airbnb μου ανέθεσαν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις