Τα υγειονομικά μέτρα εισάγουν εκ νέου αλλαγές σε ένα ήδη αναστατωμένο εργασιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα αλλάζει το καθεστώς εργασίας όσων επιστρέφουν στην δουλειά τους και μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προκαλούν «σπάσιμο» του οκτάωρου κάτι που ανεξαρτήτως πανδημίας το εισηγείται ο ΣΕΒ από το 2010 και τώρα περιλαμβάνεται και στο «σχέδιο Πισσαρίδη».

Αύριο λοιπόν θεσμοθετούνται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι αλλαγές που εισηγείται το «σχέδιο Πισσαρίδη» το οποίο αφορά σε πρώτη φάση επιμήκυνση του ωραρίου για το επόμενο τετράμηνο, για όσους εργαζόμενους μπήκαν σε καραντίνα, κάτι που δεν θα επιβαρύνει τους εργοδότες.

Τι θα ισχύσει

Προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο εργαζόμενος αλλά και το περιβάλλον εργασίας του, θα μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές από τον εργοδότη του. Μετά το πέρας της καραντίνας, ο εργαζόμενος πρέπει να αναπληρώσει τις εργάσιμες ημέρες της καραντίνας, στη διάρκεια 4 μηνών, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του πάγιου ωραρίου εργασίας του. Η επιπλέον εργασία δεν θα εκλαμβάνεται ως υπερωρία ή υπερεργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα όταν και εάν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία εξ αποστάσεως. Ο ΣΕΒ είναι αντίθετος σε αυτή την ΠΝΠ και σε πρόσφατο άρθρο του τις χαρακτηρίζει «επικίνδυνες υπερωρίες», με την έννοια ότι υπάρχουν υπερωρίες που «βλάπτουν σοβαρά την υγεία των επιχειρήσεων».  

Η συγκεκριμένη ΠΝΠ συμπληρώνει προηγούμενη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους εργοδότες να θέτουν σε αναστολή ακόμα και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή μητέρων.

Οι υπερωρίες έρχονται για να μείνουν;

Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα. Πάντως η «έκθεση Πισσαρίδη» μιλά για «εξορθολογισμό των υπερωριών».  Συγκεκριμένα τονίζεται ότι: «Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν. Στην αντίθετη περίπτωση οδηγούν είτε σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε σε επέκταση παράνομων πρακτικών…».