Άσχημα νέα από τα οικονομικά στοιχεία  για την οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και της εξίσου απογοητευτικής εικόνας των ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα «για πολύ καιρό» τονίζει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ

Μπορεί αρχικά να υπήρχαν προσδοκίες ότι η βίαιηύφεση της φετινής χρονιάς θα ακολουθηθεί από άκρως δυναμική ανάπτυξη το 2021, σε μία ανάκαμψη τύπου V ή U. Tο σενάριο αυτό φαίνεται πια να εγκαταλείπεται από τους ειδικούς. «Η επιστροφή στην παρελθούσα οικονομική ισχύ θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο, από ο,τι πιστεύαμε έως τώρα» δήλωσε σε συνέδριο που οργάνωσε η Handelsblatt o διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας.

«Αρκετές εταιρείες θα πρέπει να επιβιώσουν με μειωμένες πωλήσεις για μακρά περίοδο. Έχουμε μία οικονομική κατάσταση, στην οποία θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά βήμα με βήμα και όχι σε όλους τους κλάδους» προειδοποίησε.

Προσέθεσε επίσης ότι «τα προ κρίσης επίπεδα δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν. Δεν θα συμβεί αυτό ούτε φέτος ούτε την επόμενη χρονιά». Πρόσθεσε δε ότι η πανδημία δεν είναι η μόνη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, αφού υπάρχει ο κίνδυνος ενός no deal στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας- Ε.Ε. για την εμπορική συμφωνία, αλλά και η επίμονη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας.

Στον ίδιο τόνο και η Άγκελα Μέρκελ

Την ίδια ώρα την Δευτέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος στην καθιερωμένη καλοκαιρινή της συνέντευξη Τύπου προειδοποίησης πως τους επόμενους μήνες «τα πράγματα δεν θα είναι ίδια με την πανδημία, θα μας πλήξει σφοδρά».

Επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η κυβέρνησή της θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ορμή της οικονομίας ή να την επανεκκινήσει όπου εξακολουθεί να παρατηρείται στασιμότητα λόγω της πανδημίας covid-19 και να διασφαλίσει θέσεις εργασίας.

Η τρίτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς η πανδημία πλήττει κάποιους πολίτες της Γερμανίας, κυρίως τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, περισσότερο από άλλους.

Η Γερμανία αντέχει οικονομικά όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σωστό άλλες χώρες της ΕΕ να λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια για τον λόγο αυτό από τη Γερμανία.

Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την υπογραφή και άλλων συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διασφαλίσει εμβόλια κατά της covid-19.