Από την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τα τρία μεγέθη που εμφανίζουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, διψήφιο ποσοστό μείωσης συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι η κατανάλωση, οι επενδύσεις και το εξωτερικό εμπόριο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να καταγράψει στην Ευρώπη την πέμπτη χειρότερη επίδοση σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), 15,2% σε ετήσια βάση και 14% σε τριμηνιαία. Πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση από την περίοδο της μεταπολίτευσης, αφού η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πτώση του ΑΕΠ που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα ήταν στην κορύφωση των μνημονίων το 2011, με 8,8%.

Αναλυτικά:

  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 31,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 48,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Δύσκολη έως ακατόρθωτη η ανάκαμψη το 2021

Με αυτά τα δεδομένα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για ύφεση 8% και ανάκαμψη το 2021, είναι ανέφικτοι ακόμα και αν εισρεύσουν τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι στο τρίτο τρίμηνο, θα υπάρξει και η ενσωμάτωση των απωλειών από τον τουρισμό. Οι σχετικοί της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι η θερινή σεζόν έκλεισε με μεγάλες απώλειες στις εισπράξεις, καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων δεν ξεπέρασαν πανελλαδικά το 30%.

Την ίδια στιγμή ενώ η πανδημία δεν υποχωρεί και είναι αβέβαιο πότε θα είναι προς χρήση εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ένα καλύτερο σενάριο δεν φαντάζει εφικτό. Άρα το πιθανότερο είναι ότι η ύφεση για το 2020 θα απομακρυνθεί από το προσδοκώμενο 8% και θα διαμορφωθεί σε διψήφιο ποσοστό ύψους 10%.

Δεν μπορούν να γίνουν θετικές υποθέσεις εργασίας για τον τουρισμό της επόμενης χρονιάς ούτε αν η κατανάλωση θα αποκατασταθεί σε προ πανδημίας επίπεδα. Το σκηνικό αυτό πλήττει σοβαρά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυξάνει την ανεργία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις