Οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη καλούνται αυτή την εβδομάδα να καθορίσουν τη δική τους στρατηγική, με στόχο την τόνωση της ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με προεξέχουσα την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι να αναγκασμένο όχι μόνο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυναμική του ευρώ, υψηλό δύο ετών, αλλά και την αλλαγή στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Κι αυτό, διότι ο Τζέρομ Πάουελ, ο επικεφαλής της Fed έστειλε προσφάτως μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων και αύξησης του πληθωρισμού, σε μία προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Ο αντίκτυπος των αμερικανικών επιλογών στην ατζέντα της ΕΚΤ αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης παραμένει προσκολλημένη στην τροχιά της Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της συσχέτισης των επιλογών των δύο κεντρικών τραπεζών, οι αναλυτές θεωρούν ότι στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ, 10 Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναμένεται να διατηρήσουν τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 0% βασικό επιτόκιο, στο 0,25% επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης και στο -0,50% επιτόκιο καταθέσεων.

“Η Λαγκάρντ έχει αρκετούς λόγους για να είναι προσεκτική. Τα σημάδια δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά” σχολιάζουν στο Bloomberg κορυφαίοι αναλυτές.

(EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Το μήνυμα της Fed

Στο μεταξύ, μιλώντας στο NPR, ο επικεφαλής της Fed έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων για αρκετό διάστημα ακόμη. “Θεωρούμε ότι η οικονομία χρειάζεται χαμηλά επιτόκια, τα οποία θα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο” δήλωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης. “Θα κρατήσει για χρόνια” έσπευσε να επαναλάβει, διαμηνύοντας ότι θα ήταν πρώιμη κάθε σκέψη απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι σε μία σημαντική μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής, η Fed παραδέχθηκε προσφάτως ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να κινηθεί άνω του στόχου του 2%. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, ο οποίος διαχρονικά συνδέεται με τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας. “Έχουμε κάνει πολλά πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε. Αλλά μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Και θα το κάνουμε” επεσήμανε ο Πάουλ, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Fed.

Το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο εύρος 0% – 0,25%, σε μία προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία διέρχεται σημαντικών προκλήσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

naftemporiki και Bloomberg

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις