Στις φυλακές οδηγήθηκαν ο ιδρυτής της Folli – Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιός του Τζώρτζης, επί σειρά ετών επικεφαλής της εταιρείας, οι οποίοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στην 35η Τακτική Ανακρίτρια για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών ο Όμιλος προκειμένου να παρουσιάζει εύρωστη οικονομική εικόνα. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτος στις φυλακές Τρικάλων.

Αντίθετα, ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλλαν αυστηρούς περιοριστικούς όρους στην Καίτη Κουτσολιούτσου, σύζυγο του ιδρυτή της εταιρείας, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη. Της επιβλήθηκε εγγυοδοσία 100.000 ευρώ, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα αλλά και απαγόρευση εξόδου της από τη χώρα.

Η Καίτη Κουτσολιούτσου

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται πατέρας και γιος είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Σύμφωνα με τη δίωξη που τους έχει ασκηθεί φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε πλαστογραφίες και σειρά άλλων αδικημάτων, όπως απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χειραγώγηση αγοράς. Στα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας που έχουν βρίσκονται στα χέρια της ανακρίτριας γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της Folli Follie, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η εταιρία επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Έτσι κατάφερνε να δημιουργήσει συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Τι υποστήριξαν οι προφυλακισμένοι

Οι απολογίες των τριών κατηγορουμένων μελών της οικογένειας Κουτσουλιούτσου ήταν μαραθώνιες ενώπιον της ανακρίτριας. Άρχισαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020 και η όλη διαδικασία -συμπεριλαμβανομένης και της διάσκεψης εισαγγελέα και ανακρίτριας για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων- ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Όταν πια έγινε γνωστό πως πατέρας και γιος προφυλακίζονται κλάματα ακούστηκαν από τον πρώτο όροφο του κτηρίου «10» της Ευελπίδων, εκεί όπου εδρεύει το ανακριτικό γραφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πατέρας και γιος ακολούθησαν διαφορετική υπερασπιστική γραμμή. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος φέρεται να αποδέχθηκε μέρος των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί, ενώ ο γιος του φέρεται να δήλωσε άγνοια για τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του πατέρα του!

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Folli Follie φέρεται να αποδέχθηκε μέρος των κατηγοριών για την εικονικότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζονταν επί σειρά ετών στους ισολογισμούς της εταιρείας του. Προσπάθησε, ωστόσο, να αιτιολογήσει τις κινήσεις του αυτές λέγοντας πως αναγκάστηκε να προβεί στις παραπάνω ενέργειες σε κάποια δύσκολη οικονομική συγκυρία του ομίλου. Και αυτό, ενώ ήθελε -όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε- να δημιουργήσει ένα πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αποτελούσε «το στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα αναδείκνυε το όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως».

Ακόμη, φέρεται να δήλωσε πως άμεσα ο ίδιος θα μπορούσε να επαναφέρει την εταιρεία στην νομιμότητα. Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, παγκοσμίως από το 2007 και μετά. «Στεναχωριέμαι για όλους τους ανθρώπους στους οποίους δημιούργησα πρόβλημα» ανέφερε κατά τις πληροφορίες στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, επιμένοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν είχε κανένα όφελος. Προς ενίσχυση δε του ισχυρισμού του αυτού φέρεται να έθεσε υπόψη της ανακρίτριας τραπεζικά έγγραφα ώστε να καταδείξει πως χρηματοδοτούσε με προσωπικά του δάνεια την Folli Follie όταν υπήρχε κάποια ανάγκη!

Από την πλευρά του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αλλά και η μητέρα του Καίτη φέρονται να οδήγησαν άγνοια για τα τεκταινόμενα στην μητρική εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και στη θυγατρική της στην Ασία. Συγκεκριμένα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να υποστήριξε στην ανακρίτρια ότι αυτός είχε την ευθύνη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία της θυγατρικής της στην Ασία. Στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε η εικόνα ότι ο όμιλος γενικότερα ήταν οικονομικά σθεναρός. Τέλος, άγνοια δήλωσε κατά την απολογία της και η Καίτη Κουτσολιούτσου, η οποία φέρεται να υποστήριξε πως ναι μεν ήταν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, ωστόσο στη δικαιοδοσία της ήταν μόνο η σχεδίαση των προϊόντων της εταιρείας και οι δημόσιες σχέσεις.