Την απαιτούμενη έγκριση για δημοσιονομική ελευθερία προκειμένου να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τους βασικούς στόχους για το 2021 -μειώσεις φόρων και εισφορών με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και χρηματοδότηση της ανάκαμψης- θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Φυσικά, θα καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση –παρότι θέλει να ξεφύγει από τους περιορισμούς  που θέτει το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας– προτίθεται να καταθέσει έναν «μαζεμένο» προϋπολογισμό, ο οποίος δεν θα δημιουργεί επιπλέον ελλείμματα κι ότι μπορεί να ισορροπήσει με προσεγμένο τρόπο στις προκλήσεις για νέες δαπάνες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup θα παρουσιασθεί πόρισμα των θεσμών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης θα γίνει και εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, αλλά και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις σήμερα, αλλά αυτό που θέλει να δει η Αθήνα είναι ένα σήμα ότι οι Βρυξέλλες δεν βιάζονται να επαναφέρουν τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της γρήγορης ανάταξης της οικονομίας μετά το πέρας αυτής της δοκιμασίας, και της στροφής της σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο» ανέφερε χτες σε άρθρο του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων που όπως πάντα … αγαπά να ακούει η ΕΕ.

«Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και μέσα στη δίνη του κορονοϊού, συνεχίσαμε μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά έργα και προχωρήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά και η θέσπιση των μικροχρηματοδοτήσεων. Ενώ, για πρώτη φορά, καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία. Ένα σχέδιο που θα απαντά στις ανάγκες και τις προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και, κυρίως, του αύριο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.