Σύγχυση προκλήθηκε σε χιλιάδες δανειολήπτες από την αρχική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς στις 19:45 ανακοίνωσε ότι εκτός των εκτεταμένων αναστολών πληρωμών και της ενθάρρυνσης των δανειοληπτών να υπαχθούν στο πρόγραμμα- “γέφυρα”, “παγώνει” τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, περίπου 1 ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20:34 οι συντάκτες του τραπεζικού και οικονομικού ρεπορτάζ έλαβαν νέο ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο καλούνταν να αγνοήσουν το αρχικό μήνυμα, καθώς εστάλη εκ παραδρομής.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε δεν έχουν συμφωνήσει όλες οι τράπεζες για τις προϋποθέσεις αναστολής με αποτέλεσμα η ανακοίνωση να είναι πρόωρη είτε δεν υπάρχει καν τέτοια πρόθεση εκ μέρους των τραπεζών, ενδεχόμενο που μοιάζει απίθανο καθώς η σύνταξη της αρχικής ανακοίνωσης καταδεικνύει διαβουλεύσεις επί του θέματος.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο νέος Πτωχευτικός, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει ειδική προστασία για την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, συνεπώς θα ήταν παράλογο να επισπευσθούν πλειστηριασμοί τους επόμενους μήνες ως το τέλος του έτους κι αυτό σίγουρα θα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, αν όχι πιέσεων εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου, ως μέρος του φθινοπωρινού πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Η αρχική ανακοίνωση

11 Σεπτεμβρίου 2020
«Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Oι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα οι τράπεζες  υποστηρίζουν  την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ανακοινώνουν, επιπρόσθετα, ότι θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες  πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις