Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία και δεν θα δείξει κανέναν εφησυχασμό. Ωστόσο η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική δεν επαρκεί για την ανάκαμψη από την βαθύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία. Το κλειδί βρίσκεται στην δημοσιονομκή πολιτική των κυβερνήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλησε να στείλει για ακόμη μία φορά η Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους ηγέτες, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

«Η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη στις δημοσιονομικές πολιτικές» τόνισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. «Οι συνεχιζόμενες επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθούν οι περικοπές θέσεων εργασίας και να στηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών έως ότου η οικονομική ανάκαμψη είναι πιο ισχυρή» εξήγησε.

Σε αρκετές χώρες της νομισματικής ένωσης τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων και επιδότησης μισθών έχουν επεκταθεί. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος απότομης λήξης τους, η οποία και θα πυροδοτούσε απότομη έκρηξη της ανεργίας. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι είναι «καθοριστικό να παραμείνουν σε ισχύ». Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της και να παρακολουθεί όλα με προσοχή όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης και της ισοτιμίας του ευρώ. Η σημαντική ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους, αφού συνιστά απειλή τόσο για την ανάκαμψη των εξαγωγών όσο και τον πληθωρισμό.

Γέφυρα χρηματοδότησης της ΕΚΤ μέχρι να ανοίξουν οι… κάνουλες της ΕΕ

Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και με χαρακτήρα προσωρινό. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους, επιχειρήσεις και κράτη, ύψους 540 δισ. ευρώ, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει σημαντική στήριξη. Στο ίδιο μήκος κύματος, το πακέτο των 750 δισ. ευρώ του Next Generation EU θα μπορέσει να υποστηρίξει σημαντικά περιοχές και τομείς οικονομικής δραστηριότητας που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία, να ισχυροποιήσει στην Ενιαία Αγορά και να οικοδομήσει ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη.