Στην προαναγγελία ότι η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς έκλεισε θετικά, προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, διεμήνυσε ωστόσο παράλληλα ότι το 2021 πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων.

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια, όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω Covid, και το γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πλεόνασμα. Τόνισε, όμως, με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Στη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Παράλληλα, χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.), τονίζοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων εντοπίζονται καθυστερήσεις στην έκδοση τους ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί» δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές, «φιλικές προς την ανάπτυξη πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της θεσμικής ποιότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Τι ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Από την πλευρά του ο ελληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας με τη σειρά του ζήτησε ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών εστιάζοντας «στην επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων» στα θέματα που έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο Έλληνας αξιωματούχος έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων 6 μηνών θέτοντας ως στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την «ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις