Τα γαλλικά μαχητικά Rafale αναμένεται να δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης αν μέρος από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, του συνολικού προγράμματος μαζί με τις φρεγάτες, περάσουν και μέσα από την ελληνική οικονομία. 

“Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν”. Αυτό δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως φαίνεται, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αργούν να γίνουν πραγματικότητα.

Γαλλικά δημοσιεύματα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Περίπου 1,7  δισ. ευρώ θα δοθούν για την αγορά των 18 Rafale και τα υπόλοιπα 300 εκατ. για τους πυραύλους τους. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της γαλλικής «Latribune» αναφέρει ότι η Ελλάδα συμφώνησε για την αγορά συνολικά 18 Rafale τελευταίας έκδοσης (F3Rs), 12 από αυτά θα είναι μεταχειρισμένα και 6 καινούρια. Η γαλλική πολεμική αεροπορία θα μεταβιβάσει άμεσα τα μεταχειρισμένα μαχητικά στην εταιρεία Dassault και εκείνη με τα σειρά της θα τα μεταπουλήσει στην Πολεμική Αεροπορία.

Τα Rafale έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυραύλους κρουζ (υπο)στρατηγικής κρούσης Scalp. Το γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η εξοπλιστική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι θα επικυρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Η ερώτηση του flash.gr στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα

“Και στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν χρήματα για εξοπλισμούς.
2 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε για παράδειγμα η αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 και P3.
Τότε είχατε δείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συμπαραγωγές και υποκατασκευάστικό έργο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την ίδια θέση που κάθεστε ένα πρόγραμμα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια. Αεροσκάφη πλοία κλπ.
Με τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση θα λειτουργήσετε ως Θεματοφύλακας ώστε μέρος των χρημάτων να περάσουν μέσα από την Ελληνική οικονομία δηλαδή από την εγχώρια αμυντική Βιομηχανία; Θα πιέσετε;
Ή θα αφήσετε να φύγουν και τα 10 δισεκατομμύρια των φορολογουμένων προς τις οικονομίες των χωρών που θα προμηθεύσουν το αμυντικό υλικό;”

Η ερώτηση του flash.gr προς τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ από τον Γρηγόρη Νιάκα:

Η ερώτηση του flash.gr προς τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ από τον Γρηγόρη Νιάκα: "Και στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν χρήματα για εξοπλισμούς. 2 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε για παράδειγμα η αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 και P3.Τότε είχατε δείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συμπαραγωγές και υποκατασκευάστικό έργο.Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την ίδια θέση που κάθεστε ένα πρόγραμμα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια. Αεροσκάφη πλοία κλπ.Με τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση θα λειτουργήσετε ως Θεματοφύλακας ώστε μέρος των χρημάτων να περάσουν μέσα από την Ελληνική οικονομία δηλαδή από την εγχώρια αμυντική Βιομηχανία; Θα πιέσετε;Ή θα αφήσετε να φύγουν και τα 10 δισεκατομμύρια των φορολογουμένων προς τις οικονομίες των χωρών που θα προμηθευσουν το αμυντικό υλικό;"

Gepostet von Flash.gr Life am Sonntag, 20. September 2020

Τον Ιανουάριο του 2021 τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα

Τον Ιανουάριο, ομάδα χειριστών και ιπτάμενοι, αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με Γάλλους εκπαιδευτές, ώστε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα να στηθεί ένα Κέντρο Εκπαίδευσης των χειριστών για τα Rafale. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για να φτάσουν στην Ελλάδα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αρχικά τα πρώτα γαλλικά μαχητικά Rafale.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ στόχος είναι γίνει η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών τον Ιανουάριο του 2021. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα έξι καινούρια Rafale να φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης την άνοιξη και η παραλαβή να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι με τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα μαχητικά. Στην Ελλάδα θα φτάσουν συνολικά 14 μονοθέσια και 4 διθέσια μαχητικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις