Ποσοτικοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ζημιά που θα προκαλέσει ένα δεύτερο lockdown. Ακόμη και αν αυτό περιοριστεί στην περιοχή της Αττικής, η ζημιά θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για ένα 20ήμερο λουκέτο ενώ το συνολικό ποσοστό της φετινής ύφεσης θα γίνει διψήφιο ξεπερνώντας το 10% ή ακόμη και το 11%.

Αυτό σημαίνει μείωση του ΑΕΠ στα 166-167 δις. ευρώ, ετήσιες απώλειες εθνικού εισοδήματος της τάξεως των 20 δις. ευρώ, εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 205% του ΑΕΠ, πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και μετάθεση του χρόνου ανάκτησης των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν το 2019, όχι νωρίτερα από το τέλος του 2022. Μια τριετία χαμένη δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση

Ένα τοπικό lockdown στην Αττική έχει σχεδόν τις ίδιες απώλειες με ένα πανελλαδικό lockdown
Σε οικονομικούς όρους, η Αττική παράγει κάθε χρόνο περίπου το 50% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 90 δις. ευρώ. Αυτός ο “υδροκεφαλισμός” θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση “λουκέτου” στην οικονομία, στην πραγματικότητα να παραλύσει όλη η χώρα.

 

Ήδη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8% για να περιοριστεί κοντά στα 170-172 δις. ευρώ. Ένα καινούργιο lockdown θα στερούσε από την οικονομία περίπου 5 δις. ευρώ επιπλέον και το ΑΕΠ θα υποχωρούσε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια κάτω και από τα 170 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο οικονομικό επιτελείο βέβαια, δεν ανησυχούν τόσο για τις απώλειες σε επίπεδο ΑΕΠ όσο για τον μεγάλο κίνδυνο να γίνει “μόνιμη ζημιά” στην οικονομία. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει τους τελευταίους 6-7 μήνες να κρατηθούν όρθιες και ουσιαστικά δανείζονται (έστω και με ευνοϊκούς όρους όπως αυτοί που προσφέρονται μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής) για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Άλλο ένα “κλείσιμο” μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο, κάποιες επιχειρήσεις να μην ξανανοίξουν και αυτή θα είναι μια σημαντική και μόνιμη ζημιά για την οικονομία.

Δεν το αποκλείει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Στο ερώτημα αν η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο ενδεχόμενο lockdown απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open. «Αν πάμε σε lockdown στην Αττική, το απεύχομαι αλλά δεν το αποκλείω τελείως. Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ αλλά μισή διάρκεια από προηγούμενο. Τότε η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι 1-2 μονάδες αλλά όχι κάτι εκτός δυνατότητας οικονομίας μας να το αντέξει. Θα πλήξει ασφαλώς το έλλειμμα. Αλλα το κυριότερο θα καθυστερήσει ανάκαμψη οικονομίας και θα ξαναχτυπήσει εταιρίες που τώρα σηκώνουν κεφάλι. Κι εκεί θα χρειαστεί άμεση βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου lockdown «είχαμε μια απώλεια του 15%».  «Αν υποθέσουμε ότι θα διαρκέσει ένα 20ήμερο τότε η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι μία με δύο μονάδες», συμπλήρωσε και τόνισε ότι ανησυχεί πως αυτό θα καθυστερήσει την ανάταξη της οικονομίας.

Ήξεις αφίξεις από τον Σύψα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, έβγαινε καθημερινά σε εκπομπές, ραδιόφωνα, δελτία και προειδοποιούσε πόσο κοντά στο lockdown είναι η Αττική δίνοντας και λεπτομέρειες μάλιστα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι “θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα”, όπως έλεγε στις 17 Σεπτεμβρίου στον Ant1 ή “θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες. Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία” όπως είπε στις 22 Σεπτεμβρίου μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ενώ στο Open δήλωνε ότι είναι στο τραπέζι το οριζόντιο Lockdown.

Εχθές όμως,  25 Σεπτεμβρίου μιλώντας στο MEGA είπε ότι “θέλουμε να δούμε μια σταθερή και καθοδική τάση. Το lockdown είναι η έσχατη λύση. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να μην φτάσουμε εκεί. Δεν το έχουμε συζητήσει καν στην επιτροπή“