Τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στα τουρκικά προϊόντα. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είχε επιβάλλει από πέρσι ανεπίσημα την απαγόρευση εισαγωγής τουρκικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων πέρυσι, όμως πλέον ο αποκλεισμός αποκτά επίσημο χαρακτήρα.

Οι Σαουδάραβες έχουν σταματήσει εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και χιλιάδες τουρκικά δέματα από την Τουρκία στα σαουδαραβικά αεροδρόμια. Επιτράπηκαν να μπουν στη χώρα μόνο μετά την παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.

Το ιστορικό των «κακών» σχέσεων

Το 2017, όταν μια ομάδα χωρών του Κόλπου, υπό το Ριάντ, αποφάσισε να διακόψει τις επαφές με το γειτονικό Κατάρ, η Άγκυρα υποστήριξε την Ντόχα και στρατιωτικά και οικονομικά. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν κι άλλο μετά την άγρια δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Ριάντ να ζητά μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Από τότε όπως αναφέρει η εφημερίδα Cumhurriet, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ασκούν πίεση στις τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και τις βιομηχανίες της.

Η τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι η Σαουδική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με μεμονωμένες επιχειρήσεις και τους διέταξε να μην κάνουν εμπόριο με τουρκικές εταιρείες ή να αγοράσουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση είπε ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε οποιαδήποτε εταιρεία που αγνοεί την παραγγελία.

«Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει τα τουρκικά προϊόντα, είναι ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα προϊόντα μας. Μας ζητούν να τους τα στείλουμε μέσω τρίτης χώρας», ανέφερε ανώνυμα στη Cumhuriyet ένας Τούρκος επιχειρηματίας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν πολύ, ειδικά αυτές που έχουν έδρα τις νοτιοανατολικές επαρχίες» είπε.

Ταξιδιωτικό εμπάργκο

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία. Μάλιστα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την Τουρκία ως «μη ασφαλή χώρα» λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα ο τουρισμός πέρσι από τη Σαουδική Αραβία να έχει καταγράψει πτώση 17%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις