Η περικοπή, της περικοπής, την περικοπή… Οι συνταξιούχοι εδώ και μήνες κλείνουν τις λέξεις «αναδρομικά» και «περικοπές» σε όλες τις πτώσεις. Μπορεί το 47% των συνταξιούχων να ψήφισαν Νέα Δημοκρατία αλλά όταν στη μέση μπαίνει το χρήμα, ακόμα και τα πιο δυνατά εκλογικά ειδύλλια αναθεωρούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Όπως επιβεβαιώνουν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία αναφέρει ότι: τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του Νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012, οι οποίες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνες με το σύνταγμα.

Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας θα έχει αποτέλεσμα:

  • οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα να λάβουν αναδρομικά για τις μειώσεις και των δύο νόμων:
  • οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα θα λάβουν αναδρομικά των μειώσεων μόνο του Νόμου 4093/2012.

Κατά μία έννοια ο υπουργός Εργασίας κόβει για δεύτερη φορά τις συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων. Πρώτα τις έκοψε το 2012 και τώρα τις (ξανα)κόβει παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τις συντάξεις που έκοψε ο ίδιος υπουργός πριν από οκτώ χρόνια. Και τον οποίο πολλοί επέλεξαν να ξαναψηφίσουν.

Οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα που θα πάρουν τα αναδρομικά του εντεκαμήνου για τον Νόμο 4093/2012 δεν θα έχουν άλλες αξιώσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, για επιδόματα αδείας και δώρα, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο πιλοτικής δίκης για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων.

Τι χάνουν από τα αναδρομικά

Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν αναδρομικά από τις μειώσεις που έφερε ο Νόμος 4051/12 και αφορούσε μείωση 12% για κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, παρά μόνο τις μειώσεις του Νόμου 4093 του 2012 με βάση το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης που έπαιρνε ο συνταξιούχος μετά τις προηγούμενες μειώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για άθροισμα συντάξεων από 1.000 έως 1.500 ευρώ επιβλήθηκε νέα εισφορά ύψους 5%, για άθροισμα 1.500 έως 2.000 ευρώ 10%, για άθροισμα 2.000 έως 2.500 ευρώ 15% και για άθροισμα άνω των 2.500 ευρώ 20%. Επομένως τα αναδρομικά εντεκαμήνου για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου θα έχουν μόνο την επιστροφή του Νόμου 4093, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δηλαδή θα επιστραφούν οι μειώσεις 5% ως 20% που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ.

EUROKINISSI

Οι συνταξιούχοι των ταμείων του ιδιωτικού τομέα θα έχουν αναδρομικά εντεκαμήνου στις κύριες συντάξεις και από τις δύο περικοπές, δηλαδή και από τον Νόμο 4051 και από τον Νόμο 4093. Αυτό διότι οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1439/2020.

Μείον 20% και στο εφάπαξ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζει φορολόγηση στο εφάπαξ των συνταξιούχων επιβάλλοντας χαράτσι 20%. Σύμφωνα με πηγές των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ μέσα το 2021. Ωστόσο είναι πιθανό να έχει και αναδρομική ισχύ. Οπότε πρέπει να μαντέψουν σωστά όσοι σπεύσουν να φύγουν με την κατάθεση της ρύθμισης πριν αυτή ψηφιστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις