Ένα επίδομα, εν είδει Δώρο Χριστουγέννων, εξετάζει η κυβέρνηση τουλάχιστον για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πρόκειται να λάβουν αναδρομικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα», οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών των μήνα Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στα μέσα Νοεμβρίου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα εφόσον οριστικοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι «13η σύνταξη» αλλά ένα εφάπαξ ποσό. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, το ύψος του δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης αλλά θα είναι χαμηλότερο και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

Σημειώνεται, δε, πως φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δημοσιονομικής ευελιξίας η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, εφόσον δεν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση τους επόμενους μήνες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Τα αναδρομικά

Υπενθυμίζεται πως από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ ενώ με την τροπολογία προβλέπεται κονδύλι 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στα ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016.

Το μεσοσταθμικό ποσό των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους κινείται από 1.300 -1.500 ευρώ ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβουν τα ποσά και οι κληρονόμοι των αποθανόντων. Το ύψος των αναδρομικών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 ευρώ ( για όσους είχαν άθροισμα συντάξεων το 2012 από 1.000 ευρώ -1.200 ευρώ ) έως 7.800 ευρώ μεικτά.

Όσα ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ αφορούν συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 και άνω των 3.000 ευρώ. Τέλος, τονίζεται πως ψαλιδισμένο αναμένεται να είναι το 11μηνο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Διαβάστε αναλυτικά: Αυτά είναι τα ποσά και οι ημερομηνίες πληρωμής

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις