Αρχές αυτής της εβδομάδας εγκαινιάστηκε στη Νάξο ένα έργο που λύνει τον βρόχο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σύρου, Πάρου, Νάξου και Μυκόνου) με το εθνικό σύστημα. Με το έργο αυτό θωρακίστηκε η αξιοπιστία και η σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αφού εξασφαλίζει τη διπλή τροφοδότησή τους.

Το έργο ανήκει στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ο Μιχάλης Β. Φραγκίσκος, διδάκτορας μηχανικός ΕΜΠ και συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κυκλάδων, θυμίζει ότι ενώ πριν από το 2015 προοριζόταν ο ΑΔΜΗΕ να ιδιωτικοποιηθεί, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες πιέσεις, κατόρθωσε να τον κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο.

Έτσι, από το 2015, προώθησε και υλοποίησε τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, εξασφάλισε χρηματοδότηση, δημοπράτησε τα έργα, προστατεύοντας υποδειγματικά το δημόσιο συμφέρον. Ήδη από το 2018 κατασκευάστηκαν οι υποσταθμοί σε Σύρο, Μύκονο και Πάρο, έγινε η υποθαλάσσια διασύνδεσή τους και διακόπηκε η λειτουργία των τοπικών εργοστασίων. Επίσης από το 2018 ξεκίνησε η κατασκευή του υποσταθμού στη Νάξο και η διασύνδεσή του με Πάρο και Μύκονο. Παράλληλα, ενισχύθηκε η διασύνδεση του συγκροτήματος Άνδρου-Τήνου.

Ο κ Φραγκίσκος τονίζει ότι: «…η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός ενοποίησής τους, γιατί ανατρέπει το μοντέλο της απομόνωσης, των αυτόνομων λύσεων, συνδέει τοπικές οικονομίες και κοινωνίες σε ένα κοινό πλαίσιο της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, που πρέπει όλοι να συμβάλλουν ισότιμα. Ταυτόχρονα, η επαρκής και αξιόπιστη τροφοδοσία των νησιών μπορεί να αποτελέσει βάση για ισόρροπη ανάπτυξη με νέες δραστηριότητες, πέρα από τις τουριστικές, και μάλιστα στις μειονεκτικές νησιωτικές περιοχές. Ελαττώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων κυκλαδίτικων προϊόντων.

Ευαίσθητα οικοσυστήματα

Αναφέρεται επίσης στο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων. «…Τα οικοσυστήματα των νησιών, που είναι εύθραυστα και ευαίσθητα, απειλούνται από τα έργα εγκατάστασης των πάρκων στις βουνοκορυφές. Εξίσου αναγκαία είναι η προστασία του κυκλαδίτικου πολιτιστικού τοπίου και της οικονομίας από την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Οι κοινωνίες των νησιών μπορούν να συμμετέχουν στο κοινό σύστημα με παραγωγή ήπιας ενέργειας, μέσω του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, με βάση ένα νέο χωροταξικό, με υπευθυνότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αλληλεγγύη μεταξύ τους, χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια της τοπικής βιωσιμότητας».

Τα προβλήματα στα εσωτερικά δίκτυα θα συνεχιστούν

Επισημαίνει δε ότι τα προβλήματα στα εσωτερικά δίκτυα θα συνεχιστούν, γιατί είναι παλιά, φθαρμένα, χωρίς συντήρηση, με ελάχιστους εργαζόμενους και τον ιδιοκτήτη ΔΕΔΔΗΕ να προορίζεται προς πώληση. Αλλά την ίδια μοίρα θα έχει και ο ΑΔΜΗΕ. Με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (Ν. 4685/20) του κ. Χατζηδάκη, ο ΑΔΜΗΕ δυνητικά ξαναπωλείται. «Χωρίς καμιά οικονομική αιτιολογία, αφού είναι κερδοφόρος με εγγυημένα έσοδα, με ισχυρούς μετόχους και αναμφισβήτητο φυσικό μονοπώλιο».

Δημόσιος έλεγχος

Ο ΑΔΜΗΕ και τα ηλεκτρικά δίκτυα διασύνδεσης των νησιών πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο, γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας των νησιών, την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις