Ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 ψήφων «κατά», στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Να σημειωθεί πως για το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η οποία καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία το βράδυ της Κυριακής μετά από τριήμερη συζήτηση.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ανέφερε πως «εμείς στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον και αφήνουμε την αντιπολίτευση να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο» που αντιμετωπίζει «με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών» και «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών συμπερασματικά τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά, ολιστικά, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες. Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια «2η ευκαιρία» στους πολίτες. Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά το προεκλογικό σας αφήγημα για στήριξη της μεσαίας τάξης. Με αυτό το νομοσχέδιο την πλήττετε και οδηγείτε σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίας επιχειρήσεις». Σημείωσε δε πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές στις ομιλίες τους δεν μπήκαν στην ουσία του νομοσχεδίου, «διότι έχουν πρόβλημα να το δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους». Παράλληλα υπογράμμισε πως όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έγιναν ποτέ πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τον περασμένο Ιούλιο την προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως το νομοσχέδιο δε συνιστά δεύτερη ευκαιρία αφού όσοι πτωχεύσουν θα είναι αποκλεισμένοι από τις τράπεζες, ενώ έθεσε το ερώτημα στον υπουργό αν θα φέρει αναστολή πλειστηριασμών και τι θα γίνει μέχρι τη λειτουργία του φορέα. Παράλληλα τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στη φιλοσοφία της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για επαναφορά διατάξεων του 3869/10 και με προστασία της αγροτικής περιουσία για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τέλος ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι η σφοδρή αντίδραση των φορέων και η κάθετη διαφωνία των κομμάτων εξηγούν την άρνηση της κυβέρνησης να συστήσει διακομματική επιτροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής τον περασμένο Μάϊο.

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως δεν μπορεί με κάποια «μερεμέτια» να διορθωθεί. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προωθούμενες διατάξεις αντιτάχθηκαν και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις