Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας, που έρχεται να πλήξει σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματα στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας.

Μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Στοχοποιεί συνδικαλιστικές ελευθερίες. Σφοδρή επίθεση κατά του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών πλάνων από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

 Αναλυτικότερα, σε σχέση με τον εργάσιμο χρόνο

Σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση του 10ωρου, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει: «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

Δηλαδή οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον δύο ώρες εργασίας, χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για αυτές. Η πρόβλεψη για «επιστροφή» των απλήρωτων ωρών υπερωριακής εργασίας με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό κάποια στιγμή μέσα σε ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός της επιμήκυνσης της εργάσιμης μέρας, χωρίς κανένα κόστος.  Η πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, που τώρα καταργείται και με νόμο μέχρι τις 10 ώρες δουλειάς, ήταν μια μορφή «αποζημίωσης» για τη φθορά που προκαλούν στον εργαζόμενο οι πρόσθετες ώρες δουλειάς πάνω από το 8ωρο.

Η «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών» σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται ειδικά στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επεκτείνει την εργασία τις Κυριακές  με την «προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».

Ποινικοποίηση του συνδικαλισμού

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας», αλλά και ότι «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%».

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο μπαίνουν «παραθυράκια» προκειμένου να κηρύσσεται παράνομη η απεργία στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Το νομοσχέδιο δίνει στην ουσία το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του στον ΟΜΕΔ.

EUROKINISSI

To KKE καλεί σε απεργιακό συναγερμό 

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι η κυβέρνηση έρχεται να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να καταργήσει την 8ωρη εργασία, 100 χρόνια μετά τη νομοθέτηση της. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κυνήγι των Συνδικάτων και απόφαση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας. Το ΚΚΕ τονίζει πως «είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης» και καλεί τους εργαζόμενους να μην πιαστούν στον ύπνο.

EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ «Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζει ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι «το “εργασιακό νομοσχέδιο” που παρουσίασε  ο Υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους.»