Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες περισσότερων από 250 επιχειρήσεων, ζητούν “ουσιαστική στήριξη” από την κυβέρνηση, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν και κυρίως, εφόσον κλείνουν με κυβερνητική απόφαση, να αποζημιωθούν. “Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη μετά το δεύτερο ακαριαίο κλείσιμο σε μια νύχτα” όπως αναφέρουν. Ζητούν δε, στήριξη στις μισθώσεις με μειώσεις ενοικίων και παράταση μισθώσεων για τα χρονικά διαστήματα που είναι κλειστά ή υπολειτουργούν και με εφαρμογή από τον Οκτώβριο. Ακόμη ζητούν επιλεγμένη αναστολή για τις αδύναμες επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες με βάση τα περιοριστικά μέτρα, προστασία του προσωπικού και των θέσεων εργασίας, με οικονομικές ενισχύσεις.

Ζητούν ακόμη, για τουλάχιστον έναν χρόνο και ειδικά για την εστίαση, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, περιορισμό των εισφορών στο 25%, επανένταξη στις χαμένες ρυθμίσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lock down και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα.

“Κλειστές” εστίαση και ψυχαγωγία

Στο διάγγελμα που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη. Σύμφωνα με αυτά, για έναν μήνα μπαίνει λουκέτο στην εστίαση, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα σε 22 περιοχές της χώρας. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα και κλειστά γυμναστήρια. Θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις πέντε το πρωί. Επίσης, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα εφαρμόζεται τηλεργασία στο 50%, θα υπάρξει απαγόρευση συναθροίσεων, ενώ στα πανεπιστήμια θα είναι ολική η τηλε- εκπαίδευση.

Η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής , σε συνέχεια των ανακοινώσεων από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει συμπληρωματικά ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους σε όλες τις περιοχές της χώρας.

– Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από 12 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί

– Αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης.

– Εξαιρούνται τα κατ’ οίκον διανομής – delivery και παραλαβής από το κατάστημα – take away.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις