Μέσα στην πανδημία, και λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε, το βράδυ της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1, με τις προοπτικές του να παραμένουν σταθερές προοπτικές.

Οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή τους, είναι: Πρώτον, ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Δεύτερον, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά την αρνητική βραχυπρόθεσμη επίπτωση, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η αναβάθμιση θα ήταν διπλή», σχολίασαν αρμόδιες πηγές τη θετική κίνηση της Moody’s, η οποία στη συνοδευτική της έκθεση επικεντρώνεται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπως ο νέος Πτωχευτικός, καθώς και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Την ίδια ώρα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και είναι ενδεικτικό ότι το 2ετές έπεσε σε αρνητικό επιτόκιο 0,03%! Η τιμή του 5ετούς κινείται στο 0,075%, του 10ετούς στο 0,773% και τους 15ετούς στο 1,084%.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s «συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση αυτή «έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει».

«Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις