Το δεύτερο lockdown, που θα κρατήσει τρεις εβδομάδες εκτός απροόπτου, μπήκε σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020. Ο κλάδος της πώλησης τροφίμων, διατηρεί και διευρύνει τη λειτουργία του. Έτσι, συνεχίζεται η λειτουργία σούπερ μάρκετ, φούρνων, οπωροπωλείων, ιχθυοπωλείων κ.α., ως τις 20:00, ενώ θα λειτουργούν και τα Σαββατοκύριακα. Εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας, ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να ακολουθούνται κανόνες υγιεινής, με απολύμανση καροτσιών και καλαθιών. Για την μετάβαση προκειμένου να προμηθευτούμε τρόφιμα, στέλνουμε SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο.

Τί άλλο λειτουργεί

Σύμφωνα με την ενημέρωση μέχρι στιγμής, εξακολουθεί η λειτουργία:

  • Καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
  • Καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
  • Υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
  • Υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης που ορίζονται στην ΚΥΑ.
  • Καθαριστηρίων.
  • Περιπτέρων (24ώρο)
  • Φαρμακείων
  • Πρατηρίων καυσίμων
  • Υπηρεσιών υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Pet shops

Να σημειωθεί πως τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Παρέμβαση εμπόρων για “αθέμιτο ανταγωνισμό”

Στο μεταξύ, την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για δεύτερη φορά σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές λόγω του νέου lockdown ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Η ΕΣΕΕ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, μεταφέρει το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν, εκτός από τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, τα αναρίθμητα διαρκή προϊόντα που διαθέτουν, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού και άλλα, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις