”Ντόμινο” αλλαγών φέρνει η απόφαση για κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων για δύο εβδομάδες, με την λήψη μέτρων προς διευκόλυνση των γονέων μικρών παιδιών να κρίνεται απαραίτητη. Οι γονείς των παιδιών αυτών πρέπει να ”προστατευτούν”, με την παρουσία τους στο σπίτι να είναι απαραίτητη μετά την επιβολή των νέων μέτρων.

Προς διευκόλυνσή τους, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την Παρασκευή 13/11 τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν για το δημόσιο:

  • Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, με την τηλεργασία να εφαρμόζεται στο μέγιστο στις περιπτώσεις και ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό – Σε καμία περίπτωση το ποσοστό των εργαζομένων δεν θα είναι κάτω από το 50%
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να παραμείνουν στο σπίτι, για εργασία από το σπίτι ή με χρήση άδειας
  • Οι γονείς έστω ενός παιδιού κάτω των 15 ετών και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, διευκολύνονται με εργασία στην υπηρεσία τους με ωράριο μειωμένο κατά 25% ή με εναλλακτικό ωράριο, έπειτα από συνεννόηση με την υπηρεσία τους – Μπορούν ακόμη να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού
  • Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τη λειτουργία να αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά θα ενταχθούν, επιπλέον, στο καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά, ώστε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να είναι στο σπίτι με το παιδί του. Συνεπώς, αυτό από την επόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και δύο εβδομάδες ισχύει απολύτως και για τους γονείς παιδιών σε σχολεία που είναι είτε σε δημοτικά είτε σε νηπιαγωγεία είτε στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς», δήλωσε ο υπουργός.

Επιπροσθέτως, αναφορικά με την αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, υποχρεούνται να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες, αυστηρά μετά από ραντεβού, ενώ παράλληλα τα ωράρια εργασίας παραμένουν σε τρεις βάρδιες, 07:00 – 15:00, 08:00 – 16:00 και 09:00 – 17:00, με σκοπό την αποφυγή συγχρωτισμού. Για μεταβολή ωραρίου, η κάθε υπηρεσία οφείλει να ενημερώσει το κοινό.

Τέλος, το προσωπικό που απασχολείται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, δύναται και πρέπει να αξιοποιηθούν από τους Δήμους σε άλλες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις