Το υπουργείο Εργασίας καλεί σε περίπου 40 ημέρες όλους τους εργοδότες -και των κλειστών επιχειρήσεων- να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο, όσον αφορά τους εργαζόμενους, το δώρο Χριστουγέννων 2020 θα είναι μειωμένο πάνω από 50%, διότι θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δηλαδή το δώρο δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, αλλά, για όσο αυτός τελεί σε αναστολή, αυτό θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με 1.200 ευρώ τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάιο του 2020 μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1.200 ευρώ δώρο Χριστουγέννων θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή δώρο μειωμένο κατά 55,5%!

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι το δώρο Χριστουγέννων, που θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου, θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος (ανέφερε χαρακτηριστικά: «με τον πραγματικό μισθό που έχει πάρει ο εργαζόμενος στην τσέπη του») και το μισθό που έχει προκύψει από τις αναστολές (534 ευρώ ή 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο).

Επιπλέον ενημέρωσε ότι το υπόλοιπο της άδειας αναψυχής που δεν έλαβαν οι εργαζόμενοι, με νομοθετική ρύθμιση που έρχεται, θα μπορεί να μεταφερθεί στο έτος 2021 για όσους εργαζόμενους θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο ή για όσους δεν πρόλαβαν να τη λάβουν λόγω των συνθηκών.

Αν τελικά επιλεγεί να πληρωθεί το δώρο αναστολής από τον εργοδότη, θα έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτή του Πάσχα. Διότι τότε υπολογίστηκαν κανονικά και οι εισφορές, αλλά και ο φόρος. Με βάση τα όσα ισχύουν για τα 534 ευρώ, αυτά είναι χωρίς κρατήσεις και προσαυξήσεις. Επίσης δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές. Ούτε έχει διευκρινιστεί αν τελικά το δώρο θα έχει φορολογικές κρατήσεις,

Τέλος, με βάση την εμπειρία της καταβολής του δώρου Πάσχα, το δώρο των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει στις τσέπες τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζομένων έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις