Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας θα προχωρήσουν σήμερα σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πολίτες, οι οποίοι έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της έκτακτης ενίσχυσης θα βρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και οι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέτρα και για τους συνταξιούχους με πολύ χαμηλές αποδοχές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατούν μικρό καλάθι, επισημαίνοντας ότι όπως όλες οι οικονομίες έτσι και η ελληνική είναι ελλειμματική, με αποτέλεσμα τα περιθώρια για την παροχή έκτακτων επιδομάτων να είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Μακροχρόνια άνεργοι

«Κλειδωμένη» φαίνεται ότι είναι η απόφαση για να στηριχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση. Από τους 500.000 και πλέον μακροχρόνια ανέργους που περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα λάβουν οι 135.000.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβουν κάποια χρήματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ειδικότερα, γίνονται οι υπολογισμοί για το εάν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος έτσι ώστε να λάβουν τελικά κάποια έκτακτη ενίσχυση όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Επαγγελματίες

Στους πολίτες που ενδεχομένως να τύχουν κρατικής στήριξης περιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες. Οι περισσότεροι αναμένεται να στηριχθούν μέσα από την καταβολή της επιτρεπτέας προκαταβολής 4, ωστόσο αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες να στηριχθούν σε μια περίοδο που πολλοί από αυτούς έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητά τους.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Το ζητούμενο εδώ είναι αν θα μπορέσουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να λάβουν ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων, έστω και με προϋποθέσεις.