Ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire,  κάλεσε τις μεγάλες “αλυσίδες” να αναβάλλουν την Black Friday (ημέρα κατά την οποία υποτίθεται ότι οι μεγάλες “αλυσίδες” κάνουν σημαντικές προσφορές), ώστε να μην πληγούν οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτό τον ανηλεή ανταγωνισμό. “Είναι η επόμενη Παρασκευή πραγματικά, ο σωστός χρόνος για να οργανώσουμε ένα Black Friday; Η απάντησή μου είναι αρνητική” ανέφερε στην Γερουσία, εν μέσω του δεύτερου lockdown. Πρόσθεσε πως θα ζητήσει από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές να καθυστερήσουν την εκδήλωση αυτή, για μία εβδομάδα.

Ποιοι συμμετέχουν  και ποιοι όχι

Από την πλευρά των εταιρειών η Carrefour, η Leclerc και η Amazon φέρονται να ανταποκρίθηκαν θετικά, ενώ ο Λεμέρ είχε συνάντηση χθες Παρασκευή με εκπροσώπους των “αλυσίδων” για τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος της Amazon, ο Frederic Duval, δήλωσε πως “αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε την Black Friday, αν αυτό θα βοηθήσει τους καταστηματάρχες”. Σημειώνεται πως η Amazon έχει δει εκτόξευση των κερδών της στην πανδημία, με αύξηση του τζίρου ως 50%.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και “αλυσίδες” που προχωρούν κανονικά στις προσφορές του Black Friday, όπως η εταιρεία καλλυντικών Sephora, η Fnac που ξεκίνησε χριστουγεννιάτικες προσφορές, η Levi’s που οργανώνει “Indigo Friday Sale” με εκπτώσεις ως 50% κ.α.

Τί λένε οι Ενώσεις Καταναλωτών

Από την  πλευρά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών προειδοποιούν πως όσοι σπεύσουν με την ελπίδα να επωφεληθούν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γλιτώσουν χρήματα αφού πολλές μεγάλες επιχειρήσεις θα δώσουν “τα ίδια προϊόντα, στις ίδιες τιμές” και θα παρουσιάσουν την πώληση σαν ευκαιρία.


Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, θα απευθύνει μία νέα δημόσια ομιλία (“διάγγελμα”) προς τον γαλλικό λαό την ερχόμενη εβδομάδα, σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνονται. Η νέα καραντίνα ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 4 εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις