Ασφαλιστικό Ιδιωτικοποίηση Επικουρικής ασφάλισης

Στην προμετωπίδα της τελικής έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη αναμένεται να τεθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Η θέση αυτή είναι πάγια επιθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι το νευραλγικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των προτάσεων για την ελληνική οικονομία.

Το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, εστιάζεται στον τρόπο κάλυψης του κόστους μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός είχε εγγυηθεί ότι «καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί».

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θεωρείται από την κυβέρνηση ανασταλτικός παράγοντας. Το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής προτάσσει «να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης» διότι «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές» Ήδη ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία επιταχύνει την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιστοιχούν στο 57% της απασχόλησης στη χώρα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς.

Εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου Βρούτση, που στοχεύει στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του ΣΕΒ. Η κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες, η επαναφορά του εργοδοτικού «λοκ άουτ» και η διευκόλυνση των απολύσεων αναμένεται να προκαλέσουν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να επενδύσει στην «κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων» που προβλέπει το ν/σ Βρούτση με βάση τον ισχυρισμό ότι «ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται εξορθολογισμό». Το δια ταύτα είναι ότι προβλέπεται να περιοριστούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (π.χ. αυστηροποίηση προϋποθέσεων για κήρυξη απεργιών)

EUROKINISSI

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την εορταστική περίοδο, όταν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα έχουν αρθεί κάποια περιοριστικά μέτρα. Έγκυρες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η καθυστέρηση προκύπτει από τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ.

Αξιολόγηση διδασκόντων

Ιδιαίτερα ψηλά στη «μεταρρυθμιστική λίστα» του Μαξίμου βρίσκεται και η «αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις