Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ δεν θα επανέλθει στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2019 παρά το φθινόπωρο του 2022, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

«Αυτό που θα παρακολουθούμε στενά είναι η κυκλοφορία του ιού, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις συμπεριφορές των καταναλωτών, περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα (…). Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει» η πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέλυσε ο ιρλανδός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

«Αυτό που μοιάζει βέβαιο, αντίθετα, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 δεν θα δούμε βελτίωση», πρόσθεσε.

Για τον Λέιν, «όσο το εμβόλιο δεν διανέμεται μαζικά, θα παραμένουμε σε περίοδο αβεβαιότητας. Το εμβόλιο θα επηρεάσει πάνω απ’ όλα την προοπτική του τέλους του επόμενου έτους και του 2022, όχι των επόμενων έξι μηνών».

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό, «το (ευρωπαϊκό) ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2019 πριν από το φθινόπωρο του 2022. Θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, για παράδειγμα στην εμπιστοσύνη και στις αποταμιεύσεις, στην επιστροφή στη δουλειά. Παρά τα εμβόλια, θα υπάρξει ζημία διαρκείας. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα βγει από αυτή την κρίση εξασθενημένη για μεγάλη διάρκεια».

Η ΕΚΤ, με δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ, έχει επιβεβαιώσει για την πρόθεσή της όχι μόνο να συνεχίσει “για όσο χρειασθεί” τα προγράμματα των QE (αγορές ομολόγων) και TLTROs (δάνεια αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες), αλλά και να αναπροσαρμόσει σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες τα μεγέθη τους.

Το πρώτο βήμα στην απόφαση αυτή θα κάνει στις 10 του Δεκέμβρη, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει την αύξηση του PEPP κατά μισό τρισ. ευρώ και την επέκτασή του μέχρι τουλάχιστον στα τέλη του 2021.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή και διοχέτευση των εμβολίων των οποίων έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη –και όσων άλλων ακολουθήσουν– θα γίνει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τέτοια που να μπορούν να εκτονωθούν οι συνέπειες της πανδημίας σε έναν χρόνο το πολύ.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ευρωοικονομίας σε επίπεδα που να προσεγγίζουν εκείνα που προηγήθηκαν της COVID –και τα οποία χαρακτηρίζονταν από οικονομική επιβράδυνση– μπορούν να επιτευχθούν από το 2023 και μετά. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ μεταθέτουν την ανάκαμψη αναλογικά στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις