Πάνω από 482.000 πολίτες θα λάβουν με τη μορφή επιδόματος την έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Το συγκεκριμένο επίδομα θα το λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους ανθρώπους, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Ουσιαστικά, οι δικαιούχοι θα «δουν» διπλό το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους λογαριασμούς τους τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος (έκτακτη ενίσχυση) ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, το διπλό ποσό της έκτακτης ενίσχυσης θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, αναφέρεται πως οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να προβούν σε κάποια ενέργεια -όπως νέα αίτηση- και το διπλό ποσό του επιδόματος θα μπει αυτόματα στους λογαριασμούς.

Σημειώνεται πως ο κ. Βρούτσης, που μαζί με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι το Δώρο Χριστουγέννων «θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”».

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς και πότε θα πληρωθεί – Τι θα λάβουν όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή

Οι εργοδότες θα καταβάλλουν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο, ενώ το κράτος θα καλύψει στη συνέχεια το τμήμα του δώρου, που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής σύμβασης εργασίας. Σύμφωνα με διάταξη του Yπουργείου Εργασίας, όσοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στο μέτρο της αναστολής, θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων αναλογικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαΐου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το δώρο καταβάλλεται μειωμένο, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ο χρόνος που η εργασιακή σύμβαση ήταν σε αναστολή.

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ ανά μήνα για το διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου 2020 και επί του ποσού του επιδόματος των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις