Ο ΕΣΘ προχώρησε στην πρόταση αυτή, αναγνωρίζοντας ότι στην τρέχουσα συγκυρία η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή της αγοράς, που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου (27/11) και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Στόχος του ΕΣΘ με την πρόταση που καταθέτει, είναι όπως επισημαίνει στη σημερινή του ανακοίνωση, «να δημιουργηθεί μια μέρα γιορτής και χαράς για το καταναλωτικό κοινό, με πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο την επαναλειτουργία της αγοράς στη φυσική της μορφή».

Black Friday – Προσφορές εν μέσω πανδημίας

Μια διαφορετική Black Friday έρχεται την Παρασκευή, καθώς η χώρα βρίσκεται σε καθολικό lockdown με τα καταστήματα να μένουν κλειστά. Σημειώνεται πως  ήδη οι προσφορές έχουν ξεκινήσει στα περισσότερα καταστήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το eBay οι Έλληνες προτιμούν αξεσουάρ όπως θήκες, καλύμματα και προστατευτικά οθόνης και λάμπες φωτισμού. Ακολουθούν προϊόντα όπως ρολόγια χειρός, PC Laptops & Netbooks, κινητά και smart phones.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας τα καταστήματα έχουν καταγράψει αυξημένη ζήτηση για laptop και tablet, ενώ και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές έχουν την τιμητική τους. Σημειώνεται πως πολλοί καταναλωτές στην Ελλάδα προτιμούν καταστήματα με φυσική υπόσταση στη χώρα μας.

Τι να προσέξετε

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές, συνιστώντας τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους και να ελέγχουν αν παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα: η ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμός ΓΕΜΗ), τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, η συνολική τιμή του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κ.λπ.), διαθεσιμότητα, τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος, το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών από την παραλαβή του, καθώς και η πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

Σημειώνεται ότι ένας ιστότοπος είναι ασφαλής εάν εμφανίζεται εικονίδιο ασφαλείας (μια κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser και ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινάει με https://).

Από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συστήνεται επίσης στους καταναλωτές να μην παρέχουν ευαίσθητα δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας, να αγνοήσουν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους και να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα. Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων και πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, να διερευνούν τη φήμη τους στο διαδίκτυο και να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Τα πιο ακριβά προϊόντα

Σύμφωνα με το ebay, τα πιο ακριβά αντικείμενα που αγόρασαν οι Έλληνες τις ημέρες της Black Friday, το 2017 ένα Stack 4 Stück Bitmain AntMiner S9 Bitcoin-Miner 14 TH/s Mining Rig αγοράστηκε στο ποσό των 8.084 δολαρίων, ενώ το 2018, ένα Tudor snowflake πωλήθηκε σε Έλληνα αγοραστή στο ποσό των 4.290 δολαρίων. Την περασμένη χρονιά, ένας Έλληνας αγόρασε αμερικάνικα γραμματόσημα (1917-1919 Franklin 20 Cent SC515d Top Perf10) για 5,320 δολάρια (που αντιστοιχεί σε 4.505 ευρώ).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις