Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για “Βροχή δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, λόγω κορονοϊού”, στην ανταπόκρισή του συντάκτη της από την Αθήνα. “Η κρίση του κορωνοϊού ενδέχεται να διασφαλίσει στην Ελλάδα τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην οικονομία και καινοτομία εδώ και δεκαετίες. Από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας η χώρα αναμένει μέσα στα επόμενα έξι χρόνια συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα διοχετευθούν ως επί το πλείστον σε “πράσινα” προγράμματα, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης”, αναφέρεται.

“Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο μέχρι το 2026 επιδοτήσεις 19,4 δισ. και χαμηλότοκες πιστώσεις 12,7 δισ. Τα 32 δις αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια η Αθήνα διασφαλίζει σε σχέση με το ΑΕΠ υψηλότερη βοήθεια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ” προστίθεται στο άρθρο.

Πώς θα διατεθούν τα χρήματα

“Περίπου 6,2 δισ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σύνδεση των νησιών στο ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια καθώς και τη δημιουργία δικτύου ανεφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων. Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος αφορά την ψηφιακή μετάβαση της ιδιωτικής οικονομίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει με φοροελαφρύνσεις. Ο τρίτος αφορά μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Τέλος ο τέταρτος πυλώνας αφορά μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτά ανήκουν η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η μάχη κατά της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και η προώθηση της έρευνας καθώς και η σύνδεση πανεπιστημιακής έρευνας με την οικονομία” αναφέρεται σχετικά με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Τονίζεται πως η η κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση της Κομισιόν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την άνοιξη και την πρώτη εκταμίευση τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2021.

Διαβάστε το άρθρο

Η Handeslblatt, αναφέρει πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, αγγίζει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 πιστώσεις.

Η σημασία για την Ελλάδα

Το άρθρο αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της κρίσης και των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, ενώ παράλληλα τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν δραματικά (κατά 30% αναφέρει) και η ιδιωτική περιουσία κατά 40%. Η Ελλάδα άφησε πίσω της την ύφεση το 2017, ωστόσο τώρα η οικονομία βυθίζεται ξανά λόγω της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα, που μεταφέρει την εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 10,5%. Παρόλα αυτά, χάρη στην ευρωπαϊκή ενίσχυση, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μειώσει τις απώλειες και να ξεκινήσει αναπτυξιακά έργα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε πως οι πρώτες εκταμιεύσεις από την ΕΕ αναμένονται στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021, αλλά τα πρώτα έργα ίσως αρχίσουν και τον Δεκέμβριο με ίδια χρηματοδότηση. Είπε, πως τα δάνεια θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα το χρέος, ωστόσο δεν θα αποπληρωθούν με αύξηση της φορολογίας, αλλά με τα ποσά που θα εισπράττονται από τους ιδιώτες που θα υλοποιούν τα έργα.

Με πληροφορίες από DW, Handelsblatt, Καθημερινή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις