Με καταληκτική ημερομηνία την 21η Δεκεμβρίου όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων στους υπαλλήλους του. Ωστόσο, ο υπολογισμός του δώρου για όσους εργαζόμενους βγήκαν σε αναστολή τόσο κατά την καραντίνα της άνοιξης όσο και τώρα έχει αποδειχθεί σε πραγματική… σπαζοκεφαλιά.

Συγκεκριμένα, όσοι μπήκαν σε αναστολή από την 1η Μαΐου έως τις 31η Δεκεμβρίου θα λάβουν «κουτσουρεμένο» το φετινό δώρο, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια.

Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων – ήτοι ένας μισθός – θα πάρουν μόνο όσοι εργαζόμενοι δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή.

Ωστόσο, το δώρο Χριστουγέννων που υπολογίζεται με βάση τον ονομαστικό μισθό και την αποζημίωση των 534 ευρώ θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 911 ευρώ (774 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 1.221 ευρώ (1.084 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ σε τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 722 ευρώ (515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ και τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 979 ευρώ ( 773 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

Έτσι, όσο μεγαλύτερος ήταν ο μισθός κάποιου που βγήκε σε αναστολή τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια.

Βελτιωμένη φαίνεται πως θα είναι η αναλογία του δώρου για όσους εργαζόμενους βρέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο κι έπειτα, συμπεριλαμβανομένου του Νοεμβρίου, που η αποζημίωση ειδικού σκοπού αυξήθηκε στα 800 ευρώ.

  • Εργαζόμενος σε δίμηνη αναστολή, εκ των οποίων ο ένας μήνας είναι ο Νοέμβριος και με μισθό 1.000 ευρώ, θα λάβει 943 ευρώ ως δώρο (774 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με το ίδιο διάστημα αναστολής και μισθό 650 ευρώ, θα λάβει συνολικά 672 ευρώ (503 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος), δηλαδή περισσότερα από όσα θα λάμβανε σε νορμάλ συνθήκες, χωρίς να τεθεί σε αναστολή η σύμβασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο για τον οποίο η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.

Το κράτος πληρώνει το τμήμα του δώρου για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του 8μήνου, με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης, απευθείας στον εργαζόμενο μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις