Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας: Κόντρα στις επίσημες προβλέψεις-εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι μετά από βαθιά ύφεση 10,1% φέτος, η ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,9% την επόμενη χρονιά, καθώς θα συνεχίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Επιτάχυνση προβλέπει για το 2022, που -κατά τον ΟΟΣΑ – θα είναι χρονιά ουσιαστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,6%.

Στην έκθεσή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η ανεργία θα κινηθεί κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας και έχουν μειωθεί αυτοί που αναζητούν εργασία. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 16,9% από 17,3% πέρυσι. Προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 17,8% το 2021 και θα υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη, επιφέροντας σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, ενώ παράλληλα εξασθενούν οι εξαγωγές.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά τη χρονική επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά που έχουν απώλειες εισοδήματος καθώς και την επέκταση και καλύτερη στόχευση της στήριξης της ρευστότητας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 δίνει προτεραιότητα στις μειώσεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και των ασφαλιστικών εισφορών, «οι οποίες θα στηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης πιο μακροπρόθεσμα».

Συνιστά, επίσης, την ισχυρή διεύρυνση αποτελεσματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης που θα συμβάλλουν ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τις δεξιότητες που θα χρειάζονται για την αγορά εργασίας μετά την κρίση. Οι αναστολές πληρωμών φόρων και εισφορών θα πρέπει να συνοδευτούν από ισχυρότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ετοιμασθούν περαιτέρω μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και της ικανότητάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα τη γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 1,5% που είχε σημειωθεί το 2019, ενώ για το 2021 και το 2022 εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 7% και το 2,6%, αντίστοιχα. Για το χρέος της γενικής κυβέρνησης (κατά Μάαστριχτ) προβλέπει ότι θα αυξηθεί φέτος στο 213,7% του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 207,6% το 2021 και περαιτέρω στο 194,6% το 2022.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται ενώ οι εξελίξεις τη διαψεύδουν

Με αιχμηρό τρόπο για την κυβέρνηση σχολίασε τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβάλλει υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και αναλώνεται σε αυτάρεσκες αναφορές για τη διαχείριση της κρίσης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ανάπτυξη 0,9% για τον επόμενο χρόνο, καταρρίπτοντας το αβάσιμο «εμπόριο ελπίδας»», παρατηρεί ο Π. Σκουρλέτης.

«Φαίνεται τώρα ακόμη πιο καθαρά, ότι η ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση επέδρασε εξαιρετικά αρνητικά τόσο στην υγειονομική, όσο και στην οικονομική έκφραση της κρίσης. Όπως αρνήθηκε να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και αμέλησε συνειδητά να το στελεχώσει και να το εξοπλίσει, έτσι και στην οικονομία επέλεξε τη λογική της αυτορρύθμισης της αγοράς και της διατήρησης «καυσίμων», μήπως χρειαστούν για μετά. Και κατάφερε να χειροτερεύσει τα πράγματα περισσότερο και πιο γρήγορα», σχολιάζει μεταξύ άλλων και κατηγορεί την κυβέρνηση που «αρνήθηκε να λάβει εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προτείνει ένα «έωλο προϋπολογισμό» που οδηγεί «την οικονομία σε νέο σπιράλ ακραίας ύφεσης και στασιμότητας και την πλειοψηφία της κοινωνίας στο περιθώριο».

«Οι λογικές των Greek statistics και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού μόνο αναξιοπιστία και δυστυχία θα φέρουν στη χώρα μας και πρέπει να αναχαιτιστούν το συντομότερο δυνατό», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις