αν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην σύγχρονη Ιστορία μας. Η Ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η δραχμή γνωρίζει τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών.

Χάνονται εκατομμύρια καταθέσεις των πολιτών καθώς η ανταλλακτική τους αξία ήταν μηδαμινή. Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, το χαρτονόμισμα αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Τότε οι τιμές άλλαζαν μέρα με την ημέρα. Μία εφημερίδα κόστιζε, στις 18 Σεπτεμβρίου 1944, 10 εκατ. δραχμές, την επομένη 15 εκατ. δραχμές και στις 21 του ίδιου μήνα, 21 εκατ. δραχμές. Οι φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου Kessel με τις δραχμές τούβλα και σκουπίδια ανακατεμένα, προέρχονται από τις ημέρες που ακολούθησαν την 11 Νοεμβρίου του 1944 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η νέα ισοτιμία.

Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια της μετακατοχικής περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα.

  • Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα.
  • Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

Τη δεκαετία ‘50-‘60 η Ελλάδα ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Στα εννέα πολύπαθα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό  νόμισμα παρακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες της χώρας είχε υποτιμηθεί επτά φορές, Αποκορύφωμα το 1953 όπου γίνεται υποτίμηση της δραχμής (κατά 50%) και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης.

Η λέξη «δραχμή» προέρχεται από το ρήμα «δράττω», που σημαίνει αρπάζω,  δράττομαι = πιάνω σφιχτά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις