Προς (μακρά) παράταση φαίνεται πως οδεύει το lockdown, ενώ η πρεμιέρα στην άρση των μέτρων δεν θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία, όπως είχαν αφήσει να διαρρεύσει μέχρι σήμερα κυβερνητικά στελέχη, αλλά κάποια καταστήματα. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα θα επιτρέπεται και η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών και από τα σούπερ μάρκετ. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες τόσο στην τηλεόραση της ΕΡΤ όσο και στον ΣΚΑΙ πως η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των καταστημάτων που πωλούν εποχικά είδη τις επόμενες μέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα εν λόγω καταστήματα «δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση». Συμπλήρωσε ωστόσο πως «με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κορονοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα».

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα κομμωτήρια άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα κομμωτήρια όσο ήταν ανοιχτά τηρούσαν με ευλάβεια τα μέτρα και γι’ αυτό δεν ήταν εστίες διασποράς κορονοϊού.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής και τις κυβερνητικές αποφάσεις τα κομμωτήρια θα ανοίξουν είτε την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου είτε σε μία εβδομάδα στις 14 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται είτε σήμερα είτε αύριο, να ανακοινώσει την παράταση του lockdown κατά την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Όπως όλα δείχνουν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε τόσο την Τετάρτη όσο και την Τρίτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή των ειδικών έχει συστήσει στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις ανακοινώσεις όταν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πέσει κάτω από τα 1.000.

Τέλος, τονίζεται πως το άνοιγμα όλων σχολικών βαθμίδων μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit πως «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί». Συνέχισε λέγοντας πως: «Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις